НОВИНИ ПЛЮС

13.12.2011

Держбюджет–2012

За даними тижневика «Дзеркало тижня», Прем’єр–міністр Микола Азаров на засіданні Кабінету Міністрів 7 грудня дав розпорядження готувати «найжорсткіший варіант» державного бюджету–2012 із ціною імпортованого російського газу не менш як 400 доларів за тисячу кубометрів. Ідеться про прогноз, за яким Київ і Москва не домовляться про знижку на вартість газу для України, і Київ відмовиться від «здачі газової труби».

«Я зі здивуванням прочитав, що Прем’єр–міністр дав команду готувати бюджет за жорстким сценарієм», — сказав учора журналістам Голова Верховної Ради Володмир Литвин. На його думку, ситуація незрозуміла, оскільки в першому читанні був ухвалений проект держбюджету, яким передбачена ціна на газ вища, ніж 400 доларів, однак у другому читанні бюджет не ухвалювався, оскільки всі чекали зниження ціни на газ. «Я сподіваюсь, що в нас буде тут більше діалогу, щоб ми не отримали сюрприз у вигляді зовсім зміненого варіанта державного бюджету», — сказав спікер.

Європа — Україні

Саміт Україна—Євросоюз, що відбудеться 19 грудня, продемонструє незмінність інтеграційних цілей і необхідність для України швидких реформ. Про це йдеться у промові комісара ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле, озвученій від його імені вчора на конференції в брюссельському центрі «Карнегі–Європа». «Саміт продемонструє, що довготривалі цілі інтеграції не змінилися, але Україні потрібні швидкі реформи», — зазначив єврокомісар. Серед необхідних реформ Фюле звернув увагу на реформи кримінальної юстиції, Конституції, а також на реформи, спрямовані на посилення верховенства права в Україні. «Захист прав має бути привнесений у процес формування політики», — цитує пана Фюле УНІАН.

Комісар також наголосив, що політичні опозиціонери в тих випадках, де є ознаки вибіркового застосування правосуддя, мають бути звільнені й отримати усі права для участі в політичному процесі.

Учора ж Штефан Фюле прибув до Києва для зустрічей із керівництвом України.

Партактив

Народна партія піде на вибори до Верховної Ради у 2012 році самостійно. «Партія братиме участь у виборах. Лише треба буде стимулювати наших партійців щодо участі у мажоритарних округах», — сказав журналістам Голова Верховної Ради, лідер Народної партії Володимир Литвин.

* * *

Європейська партія України (голова — Микола Катеринчук) вимагає від влади підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом на саміті 19 грудня. Відповідне рішення ухвалили делегати VI з’їзду ЄПУ, що відбувся минулої суботи.