Яке завтра в «Сєгодня»?

13.12.2011

Минулого тижня став публічним конфлікт у газеті «Сєгодня» — видання, що належить до медіа–імперії Ріната Ахметова й підтримує Президента Януковича. Представники редакції оголосили передстрайковий стан через незгоду з політикою генерального директора видавничого холдингу «Сєгодня Мультимедіа» Олени Громницької — тієї самої, яка була прес–секретарем Президента Леоніда Кучми. В оприлюдненій заяві колективу газети йдеться, що Громницька «веде лінію на згортання (...) прозорих і цивілізованих правил гри... Звичайною практикою стали зняття за прямою вказівкою Громницької матеріалів iз нашого сайту щодо різних діячів (зокрема, мера Одеси Олексія Костусєва, радника президента Ганни Герман), тиск на головного редактора газети «Сєгодня» з метою запобігти появі «незручних» публікацій щодо окремих політиків і бізнесменів» тощо.

Після прояву журналістського спротиву, учасником якого став і головний редактор Ігор Гужва, залагоджувати конфлікт почали зі сторони власника — ЗАТ «Сістем кепітал менеджмент», яким володіє Рiнат Ахметов. Наглядова рада холдингу ухвалила рішення про проведення комплексного службового розслідування щодо дій Громницької, а також щодо організації роботи редакції під керівництвом Гужви. Розслідування триватиме два тижні. На цей час пані Громницьку відправили у відпустку; відсторонили від роботи й Гужву.

Редакція газети «Сєгодня» відмовляється визнавати відсторонення Гужви від роботи головного редактора — про це йдеться в новій заяві колективу, оприлюдненій учора. Працівники газети наполягають на тому, що конфлікт лежить не в площині особистого конфлікту Громницької і Гужви, а по лінії трудовий колектив — генеральний директор.

Підтримку осередку медіа–профспілки «Сєгодня» у його прагненні протистояти цензурі висловила Незалежна медіа–профспілка України. Її голова Юрій Луканов вважає, що конфлікт має не лише бізнесове забарвлення у групі «Сістем кепітал менеджмент», а й суспільну вагу, оскільки стосується утисків свободи слова.