Одужання — справа хворої

13.12.2011

«Юлія Володимирівна боїться за своє життя. Вона чудово розуміє: Віктору Януковичу живою вона не потрібна. Ні на волі, ні у в’язниці. Відповідно, є висока частка ймовірності, (...) що влада робить усе не для того, щоб убити її, а для того, щоб вона померла сама», — таку гучну заяву зробив захисник лідерки БЮТ Сергій Власенко в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна». За словами адвоката, «зараз у СІЗО не намагаються Тимошенко вилікувати, а роблять так, щоб не боліло», і сторона підсудної не виключає, що «в її відношенні можуть бути застосовані дії, у результаті яких вона помре».

Власенко не уточнює діагноз Юлії Тимошенко, але каже, що в неї «діагностовано проблеми зі спиною», і «ця хвороба супроводжується постійним больовим синдромом». За даними адвоката, з 5 по 23 листопада вона фактично не вставала, і «регрес — факт підтверджений».

«Я боюся за життя моєї матері. Вони хочуть убити її... — додає дочка Тимошенко Євгенія Карр в інтерв’ю німецькій газеті «Більд». — Вона помре, якщо ніхто їй не допоможе...»

Іншої точки зору притримується владна сторона.

Газета «Комсомольская правда в Украінє» з посиланням на керівництво слідчого ізолятора повідомляє, нібито Тимошенко сама не докладає зусиль до свого одужання. «Якщо людина не буде лікуватися, то її потрібно або перевести [назад] у камеру, або тримати під вартою. А не займати місце в лазареті», — сказав виданню голова Державної пенітенціарної служби Олександр Лисицьков. За його словами, питання про подальше місцеперебування екс–Прем’єра керівництво СІЗО розгляне наступного тижня. Наразі пані Юлія перебуває в медчастині «Лук’янівки».

Нагадаємо, саме там минулого четверга відбулося виїзне засідання Шевченківського райсуду. Суд у новій кримінальній справі ухвалив рішення обрати для Тимошенко запобіжний захід у вигляді арешту. Сторона захисту називає це «верхом цинізму». За словами Сергія Власенка, «у мотивації рішення суд, зокрема, зазначив, що «перебуваючи на волі, Юлія Тимошенко може перешкоджати слідству». Але як це можливо? Адже вона вже в тюрмі!»

Власенко додав, що впродовж засідання Тимошенко п’ять разів заявляла клопотання про погіршення стану свого здоров’я, до неї тричі приходили лікарі, однак вони визначили, що «кардинальних заперечень проти проведення слідчих дій немає».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Екс–міністр внутрішніх справ Юрій Луценко просить Президента Віктора Януковича і Генпрокурора Віктора Пшонку розглянути питання відставки першого заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна. Причиною є порушення Кузьміним презумпції невинуватості особи та прихований тиск на суд, повідомляє УНІАН із посиланням на Луценка. Про це він заявив учора на засіданні Печерського райсуду Києва, коментуючи інтерв’ю Кузьміна, в якому той сказав, ніби «Луценко скоїв злочини і має за них відповідати».