Мафiозi витягли з–пiд землi

09.12.2011
Мафiозi витягли з–пiд землi

Легендарний мафiозi в «обiймах» полiцiї. (Фото Рейтер.)

Італійська поліція позавчора заарештувала Мікеле Загарію, якого вважають найвпливовішою особою у складі неаполітанської мафії «Каморра». Загарію вполювали у бункері з залізобетонною стелею товщиною п’ять метрів (!) та загальною «житловою» площею у 50 квадратних метрів, розташованому в його рідному містечку Казапезенна неподалік Неаполя. Він просидів там близько року. Загалом впливовий мафіозі та бізнесмен переховувався від правосуддя з 1995 року.

53–річний Загарія, з огляду на його зв’язки з бізнес–світом, був дуже впливовим злочинцем, ватажком найнебезпечнішого неаполітанського мафіозного клану «Казалезі», який тримав під контролем будівельний сектор та операції з нерухомістю, але також не гребував наркоторгівлею. Незабаром його перевезуть до в’язниці з посиленою охороною. За ним стежитимуть цілодобово.

Загарія був останнім iз великих мафіозних босів, який продовжував переховуватися після серії арештів останніх років. Його тричі засуджували заочно до довічного ув’язнення на різних судових процесах над мафією, востаннє 2008 року — за вбивства та інші злочини.

Роберто Савіано, італійський журналіст, який описав діяльність клану «Каморра» у своєму романі пiд назвою «Гоморра», розповів телеканалу «Євроньюз»: «Я впевнений, що падіння уряду Берлусконі й послаблення позицій екс–заступника міністра фінансів Ніколи Козентіно змусило всіх людей із цього кола відчути непевність щодо своєї безкарності. Коли політична протекція починає руйнуватися, багато осіб, пов’язаних iз мафією, починають боятися».

Посилання на зв’язки попереднього уряду з мафією є невипадковим, оскільки італійська прокуратура на початку цього тижня видала ордери на арешт понад 50 осіб, які пов’язані з «Каморрою», зокрема і згаданого Ніколи Козентіно. В ордері на арешт поруч iз прізвищами ватажків різних кланів мафії також містяться прізвища відомих підприємців, банкірів та політиків. Ці «шановані люди» активно співпрацювали з мафією на ниві відмивання брудних грошей, брали хабарі та надавали мафіозі інші «послуги».

 

ОПЕРАЦІЯ «ЗАХОПЛЕННЯ»

Щодо подробиць арешту Загарії, то його бункер у підземеллі був обладнаний краще, ніж криївка Осами бен Ладена. З 50 квадратних метрів приміщення за товстими стінами 20 метрів займала електроніка. Будинок був оточений відеокамерами, тому його мешканець міг стежити за всiм, що відбувається зовні. Вхід до схованки відчинявся автоматично за допомогою електронних пристроїв. Поліція для викриття місцеперебування мафіозі позичила у військової розвідки надсучасну електронну апаратуру, яка може виявляти людину під землею за температурою її тіла. Щоб потрапити до бункера, поліція змушена була застосувати важку техніку. В операції з арешту Загарії були задіяні 170 поліцейських.

«Ви перемогли, виграла держава», — такими словами Загарія зустрів прокурорів iз боротьби з мафією, які ввiйшли до його криївки, і потому втратив свідомість.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>