НОВИНИ ПЛЮС

09.12.2011

Виборче законодавство

Президент України підписав закон про вибори народних депутатів, ухвалений Верховною Радою 17 листопада. При цьому, як повідомив глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін, Віктор Янукович привітав «консолідацію усіх політичних сил Верховної Ради довкола закону про вибори». Нагадаємо, за закон проголосували фракції більшості, а також БЮТ і «Фронт змін».

Легалізація «кнопкодавів»

Народні депутати можуть безкарно голосувати за своїх колег. Про це йдеться у відповіді парламентського Комітету з питань регламенту у відповідь на запит «Української правди» про законність голосування «піаніно». «Комітет неодноразово наголошував на необхідності дотримання норм Конституції України, зокрема, в частині особистого голосування народними депутатами. Однак за недотримання чи порушення вимог Конституції та законів України щодо особистого голосування народним депутатом на засіданні Верховної Ради відповідальності чинним законодавством не передбачено», — йдеться у листі голови комітету Володимира Макеєнка.

«Справа Кучми»

У справі про перевищення службових повноважень Леонідом Кучмою (що призвело до смерті Георгія Гонгадзе) поновлено досудове слідство. Відповідне рішення було оголошено на засіданні Печерського райсуду Києва. Адвокати екс–Президента заявили, що слідство було поновлено за їхнім клопотанням. «На нашу думку, це допоможе встановленню істини у справі й дозволить зібрати додаткові докази невинності Леоніда Даниловича», — сказав адвокат Кучми Віктор Петруненко в коментарі агенції «Інтерфакс–Україна». У свою чергу, сторона Мирослави Гонгадзе розкритикувала суд за допущення низки порушень.