Сокира Януковича: частина друга

09.12.2011

Українські чиновники неабияк шанують нашого Президента Віктора Федоровича Януковича — переважно у вигляді портрета на стіні. А от виконувати план реформ Януковича не поспішають. Як заявив голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін, виконавча влада пускає в роботу лише 30% розпоряджень гаранта Конституції і реалізує приблизно таку ж кількість ініціатив. Аби виправити становище, Янукович 21 грудня збирає чергове розширене засідання Кабміну, де вдруге пообіцяв позбавити лінивих чиновників їхніх прибуткових крісел.

Перше таке засідання, на якому мали «злетіти голови» з плечей деяких міністрів, як відомо, відбулося 2 листопада. Але всі голови при цьому залишилися на плечах їхнiх господарів. Можливо, Президент спробує напередодні Нового року реабілітуватися за власну нерішучість у листопаді, але у це мало хто вірить. Насамперед тому, що у переліку «на виліт» — ті ж самі персони, які за такий короткий термін не втратили свого політичного імунітету.

Скажімо, за логікою, першим мав би втратити своє крісло віце–прем’єр Сергій Тігіпко. Попри всі намагання чиновника виявляти та знешкоджувати самотніх матерів, що користуються кондиціонерами, реформа соціальної підтримки, що її вимагав Янукович, виконана на 0%. Водночас Тігіпко розглядається як кандидат на різні впливові посади у партії влади, і задля цієї високої мети навіть «злив» своє дітище — партію «Сильна Україна».

Менш захищеним — на перший погляд — виглядає очiльник «Українського національного проекту» Владислав Каськів. Цей чиновник, хоча й витрачає величезні зусилля на самопіар, реалізував лише 23% запланованих Президентом ідей. У хіт–парад нереалізованих сподівань Януковича ввійшли також реформа електроенергетики (її виконання оцінюють на 25%), пенсійного страхування (понад 35%, а винуватець — все той самий Тігіпко), а також реформа системи органів виконавчої влади.

У зоні ризику ще 2 листопада були найодіозніший міністр освіти Дмитро Табачник, міністр оборони Михайло Єжель, міністр культури Дмитро Кулиняк та вічний цап–відбувайло міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко. Особисто Президент кілька разів персонально лякав міністра фінансів Федора Ярошенка і навіть використав прозорий садистський натяк: «Я вже заніс над вашою головою сокиру...». На перший погляд, у діяльності і самих керівників, і їхніх відомств нічого на краще не змінилося. Але, яким буде погляд Віктора Януковича, поки що залишається інтригою.