Голос Києва в Марселі

08.12.2011

Слідом за укладенням угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом головним завданням для обох сторін є захист вільного волевиявлення в Україні на виборах 2012 року. Про це заявив голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко під час 20–го конгресу Європейської народної партії у Марселі (Франція). Наливайченко закликав політичних партнерів із Європи надіслати своїх спостерігачів на майбутні перегони, додавши, що вільні вибори — це фундаментальний крок для реалізації європейського вибору в Україні.

Конгрес Європейської народної партії розпочався вчора й триватиме кілька днів. ЄНП — це ключова партія Європарламенту; до неї входять правлячі партії багатьох європейських країн. Дві українські партії — «Наша Україна» та «Батьківщина» — мають статус спостерігачів ЄНП.

Так, під час конгресу планувався виступ Євгенії Карр — доньки ув’язненої Юлії Тимошенко. На саміт було запрошено й саму лідерку БЮТ. У залі залишили порожній стілець для Тимошенко, на якому планували поставити фотографію з гаслом «Україні — волю!».

Головна думка, яку доносили українські політики — це посилення авторитарних тенденцій. За словами Валентина Наливайченка, авторитаризм проявляється у переслідуванні опозиціонерів та наступі на демократичні свободи звичайних громадян. Наливайченко висловив солідарність із Юлією Тимошенко, Юрієм Луценком «та іншими політиками, які сьогодні незаконно перебувають в ув’язненні», повідомила прес–служба «НУ».

Наливайченко також засвідчив «готовність до об’єднання дій опозиції в Україні». «Поява нового покоління політиків, а найважливіше — нових принципів співпраці між демократичними силами, без подвійних стандартів, обману і взаємопоборювання, — ключ до повноцінного повернення України на шлях демократичного розвитку», — вважає голова політради.

Планується, що конгрес ЄНП прийме резолюцію щодо України.