«Жебрачка» із плазмою у камері

08.12.2011

Чергове інтерв’ю першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, присвячене резонансним справам, украй обурило БЮТ. Адже, коментуючи хід розслідування справ Луценка, Кучми та отруєння Ющенка, пан Кузьмін приділив чимало уваги справам, порушеним проти Юлії Тимошенко, яких, за його підрахунками, аж десять. За його словами, три справи розслідує Генпрокуратура, шість — Державна податкова служба, а ще одне досудове слідство проводить СБУ.

Щодо умов перебування хворої екс–Прем’єрки у СІЗО, то пан Кузьмін стверджує, що вона утримується у цілком зручній камері. Мовляв, не всі готелі можуть надати клієнтам такі зручності. «Там є все: кондиціонер, душ, гаряча вода, туалет, плазмовий телевізор, ортопедичні матраци на ліжку, меблі єврорівня, холодильник», — цитує пана Кузьміна газета «Комсомольська правда в Україні». Те, що Тимошенко дивиться теленовини, згодом підтвердив її адвокат, нардеп Сергій Власенко, який обурюється, що адміністрація СІЗО не бачить необхідності в госпіталізації Тимошенко.

Натомість пан Кузьмін згадав вирок Печерського райсуду столиці, яким леді Ю засуджено до семи років «колючки» (і який ще не вступив у законну силу, оскільки підсудна подала апеляцію. — Ред.) й висловив думку, що підстав для скасування цього вироку немає. Мовляв, Феміда і так призначила Тимошенко мінімальне покарання. Ще й пожурився, що суд може зобов’язати лідерку БЮТ виплатити близько півтора мільярда гривень, але стягнути їх буде складно, бо, згідно з даними декларації підсудної, вона «ледь не жебрак».

Розмірковування Кузьміна щодо оскарженого вироку Тимошенко й обурили партію «Батьківщина», політрада якої вимагає негайно відсторонити першого заступника Генпрокурора від усіх посад через втручання в діяльність судових органів, що є ознакою злочину. «Це заявила людина, яка одночасно як заступник Генпрокурора підписує обвинувальний висновок щодо Юлії Тимошенко, а як член Вищої ради юстиції — звільняє суддів за «неправильні» рішення... Це неприкритий, нахабний тиск на суд напередодні засідання 13 грудня», — заявили у «Батьківщині».

Учора ж кількість справ, порушених проти Юлі, поменшала: дві справи щодо діяльності корпорації «ЄЕСУ», які розслідували слідчі СБУ та податкової, об’єднані в одне провадження, яким займатиметься спільна слідча група.