Ось тобі баба

07.12.2011

У кожного — свій норов, смаки і кулінарні традиції. Сільські люди або ті, хто має бабусь у селі, знають, що в Україні запіканки ще за радянських часів часто називали «бабами». Чому б не побалувати домашніх чи гостей цим призабутим десертом? Пропонуємо кілька рецептів, зібраних етнографом Лідією Артюх, авторкою книжки «Традиційна українська кухня в народному календарі».

 

Якщо ви любите гарбузову кашу, вам точно сподобається баба з гарбуза. Для її приготування потрібно: склянка рису, кілограм гарбуза, 2—3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла та товчених сухарів, 3 яйця, сіль. Спочатку окремо відварюємо рис, як звичайно, у воді, і невеликі шматочки чищеного гарбуза — у молоці. Далі щедро змащуємо дно та стінки височенької посудини маслом, притрушуємо сухарями і викладаємо по черзі — щоб вийшло не менше чотирьох шарів — змащений маслом рис та підсолоджені шматки гарбуза. Зверху, проткнувши масу в кількох місцях по всій глибині, заливаємо збитими з цукром і дрiбкою солі яйцями. Насамкінець ставимо в духовку, а коли спечеться — даємо вихолонути, щоб вийняти бабу з форми цілою. Подавати, посипавши цукром.

Любителям маку — баба яєчна з маком. Для її приготування потрібно 6 яєць, склянка маку, 2 столові ложки борошна, вершкове масло. Мак, як завжди, треба залити окропом і залишити на деякий час. Тим часом відділяємо жовтки від білків і ставимо останні у холодильник. Потім, відцідивши мак, треба перекласти його у ступку чи невелику макітру і розтирати макогоном або товкачем, поступово додаючи яєчні жовтки. Далі додаємо підсушене на сухій сковорідці борошно, продовжуючи розтирання. Нарешті охолоджені білки збиваємо у густу піну й акуратно змішуємо з жовтковою масою. Викладаємо все у щедро змащену вершковим маслом форму і ставимо у розігріту духовку десь на півгодини. Макова бабка смакує з молоком, кисляком, кефіром, ряжанкою й узваром.

Здавалося б, дуже проста, але від того не менш смачна баба хлібна. Щоб її зготувати, потрібні: половинка зачерствілого батона (а ви не знаєте, куди його подіти), 1—2 яєць, 50 г молока, 1—2 яблука, цукор і кориця. Булку ріжемо, вмочаємо у збиті з молоком яйця і підсмажуємо на маслі. Бабницю чи казанок змащуємо маслом і посипаємо сухарями. Вниз щільно викладаємо грінки, на них — часточки яблук, які посипаємо цукром і корицею, а зверху — знову підсмажений батон. Насамкінець заливаємо залишками збитих яєць і ненадовго ставимо в духовку, розігріту лише до 120—130 градусів. Якщо подавати хлібну бабу з медом і ряжанкою — їдоків від страви за вуха не відтягнеш.

І ще одна баба — ніби з бабусиної печі кінця 70–х років уже минулого століття — з локшини. В ідеалі найкраще зробити домашні макарони з двох склянок борошна, дещиці солі, яйця і води, скільки вбере тісто. Якщо возитися з ними немає часу і бажання, можна спеціально відварити у сильно підсоленій воді магазинні спагеті (300—400 г) і відкинути на друшляк. Коли стече, перекласти у змащену маслом і притрушену сухарями бабницю. Можна додати попередньо замочені родзинки чи шматочки кураги, обов’язково залити збитими яйцями (2 шт.) з цукром (2—5 столових ложок) та маслом (50 г) і випікати, допоки не з’явиться запечена скоринка. Подавати найкраще з улюбленим варенням і домашніми пряженим молоком чи ряжанкою. Смачно, як у дитинстві...

 

ЕКЗОТИЧНО

Моркв’яно–горіхова бабка з імбирем. Потрібно: 170 г борошна, 300 г вершкового масла, 300 г цукру, 5 яєць, цедра половини лимона, 100 г мигдалю, 100 г волоських горіхів, 300 г тертої моркви, пакетик розпушувача для тіста, сіль, кориця, імбир мелений (0,5 чайної ложки), гвоздика (2—3 бутони), мускатний горіх, кардамон. Моркву почистити і натерти на тертці. Горіхи подрібнити до великої крихти. Борошно просіяти і змішати з розпушувачем і сіллю. Вершкове масло попередньо дістати з холодильника, щоб воно стало м’яким, а потім розтерти з цукром. Далі по одному вбити жовтки. Додати сік і цедру лимона, а потім порційно, розмішуючи виделкою, — борошно. Окремо у ступці розтираємо очищені від стулок зерна кардамону та бутони гвоздики, змішуємо їх з іншими спеціями і додаємо в миску з тістом. Туди ж додаємо подрібнені горіхи і терту моркву. Потім збиваємо до стійкої піни білки й акуратно вмішуємо у них приблизно четверту частину тіста. Далі додаємо решту тіста, обережно перемішуючи, щоб бабка була «повітряною». Насамкінець тісто виливаємо в застелену пекарським папером або змащену маслом форму і випікаємо в попередньо прогрітій до 180°С духовці 50—60 хвилин. (Якщо верх почне підгоряти, прикрийте бабку пекарським папером). Готовність бабки можна перевірити дерев’яною паличкою. Готовий виріб треба залишити в формі приблизно на 10 хвилин, а потім вийняти і залишити холонути на решітці не менше години.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>