Під сонячним вітрилом

07.12.2011

MS Turanor PlanetSolar — така повна назва корабля на сонячних батареях, який розробили швейцарськi вченi, а виготовили на судноверфі в німецькому місті Кіль. Перед словами «Сонячна планета» у назві корабля міститься слово Turanor, яке запозичене з футуристичної саги письменника–фантаста Толкієна «Володар кілець» і означає «сила сонця» та «перемога». Після кількамісячного періоду обкатки судно 27 вересня 2010 року стартувало з порту Монако у кругосвітню подорож. Прес–служба проекту «Сонячна планета», яка міститься у швейцарському місті Івердон, днями інформувала «УМ», що катамаран першу річницю своєї навколосвітньої подорожі зустрів у Сінгапурі.

Упродовж року подорожі «сонячне судно» встигло подолати більше 40 тис. кілометрів, робило зупинки у найбільш знакових портах різних країн світу: Маямі, Канкуні, Панамі, Галапагоських островах, Бора–Бора, Тонга, Брісбені, Манілі та Гонконгу. Впродовж року диво–судно подолало три чверті запланованованого навколосвітнього маршруту. Найдовшу, 15–денну, зупинку було зроблено власне у Сінгапурі на першу річницю плавання. Місто обрали для півмісячної перерви у плаванні з огляду на те, що у ньому знаходиться одна з найкращих судноверфей світу для проведення технічного огляду. Окрім того, «Сонячна планета» була головною принадою інтерактивної виставки технологій SolarVillage («Сонячне село»), яка відбувалася саме якраз у ці дні. Посольство Швейцарії у Сінгапурі організувало багато тематичних програм з ознайомлення з самим судном, його командою та загальною метою подорожі і проекту. Шестеро членів екіпажу «Сонячної планети» спілкувалися з дітьми, читали лекції про набутий річний досвід у місцевих вишах: Технологічному університеті, Політехнічному інституті, Раді з молодіжних досягнень Сінгапура. Окрім того, були учасниками дискусій про можливості застосування сонячної енергії.

В останньому повідомленні прес–служби «Сонячної планети» зазначається, що на подальшому після Сінгапуру шляху судно також завітало до Пхукету (Таїланд) та Коломбо і після подолання 45 тис. кілометрів морем прибуло до порту індійського міста Мумбай (Бомбей), в якому кинуло якір 5 грудня. Команда «Сонячної планети» використала стоянку в порту цього 20–мільйонного міста, яке є економічною та фінансовою столицею Індії, для пропагування ідей сонячної енергетики.

Зупинка у Мумбаї також знаменувала закінчення океанської одiссеї «Сонячної планети». Далі й аж до фінішу експедиції у Монако, у травні 2012 року, навігація відбуватиметься головним чином уздовж узбережжя: спочатку Аравійського півострова, потім — Червоним морем і через Суецький канал до вже «рідного» Середземного моря.

Катамаран багато в чому був першим, зокрема став першим судном на сонячній енергії, яке перетнуло Індійський океан. Цей проект довів, які неймовірні переваги може отримати людство від використання сонячної енергії, яка є абсолютно екологічно чистою.

 

ДОВІДКА «УМ»

Ідея створення найбільшого у світі корабля, який би рухався тiльки на енергії сонця, належить швейцарському інженеру–новатору Рафаелю Домжану. Але його невелика фірма у місті Івердон не змогла б реалізувати ідею без потужних спонсорів, серед яких були не лише швейцарськi фірми з виробництва годинників, а й державні та громадські інституції і навіть головна метеорологічна служба Франції MeteoFrance.

Судно має виміри: довжина — 35 метрів, ширина — 23 метри, висота — 6,5 метра, вага — 95 тонн. 537 квадратних метрів його зовнішньої поверхні вкриті сонячними панелями, які складаються з 38 тис. окремих фотоелектричних елементів. Максимальна потужність двох двигунів катамарана — 120 кВт, пересічна робоча — 20 кВт. Для обслуговування судна потрібна команда з мінімум чотирьох осіб. Ця розкішна за виконанням яхта може приймати на борт до 40 пасажирів i здатна рухатися зі швидкістю 14 морських вузлів (26 кілометрів за годину) з максимальною для безпеки кількістю пасажирів (200), вартість проектування i будівництва катамарана — 18 млн. євро.

Більше подробиць — на сайті проекту www.planetsolar.org.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>