Свій до свого зі своїм

07.12.2011

Учора Президент України відвідав із робочим візитом Донецьку область. Незважаючи на те, що глава держави їхав на свою батьківщину, він усе–таки вирішив перестрахуватися від можливих проблем. Зараз не можна бути упевненим навіть у земляках: віднедавна Донецьк вражає Україну резонансними акціями протесту. Отож перед приїздом Януковича було вжито суворих заходів безпеки. Дорогу між Донецьком і Єнакієвим перекривали. Майже під кожним деревом стояли патрулі. Журналістів ретельно перевіряли в аеропорту.

Сам Віктор Янукович, коментуючи акції пільговиків, висловив переконання, що учасники протестів і представники влади мають «прозоро і чесно» обговорити проблему за столом переговорів. «Я проти того, щоб скорочувалися пільги. Нам треба створити таку ситуацію, при якій би ми сказали, що пройде кілька років, і ми вийдемо на виконання всіх законів (щодо соціального захисту), і бюджет буде спроможний це виконувати», — сказав Янукович на прес–конференції.

Президент також увів у експлуатацію доменну піч №3 на Єнакіївському металургійному заводі. Він привітав усіх земляків із цією подією, а також гостей цього «найдорожчого» для Януковича міста. Віктор Янукович зазначив, що сучасна піч вироблятиме не лише якісний чавун, а й вражатиме екологічними технологіями: викиди в атмосферу буде скорочено на 40% порівняно з іншими печами. Глава держави подякував інвестору — Рінату Ахметову — й зізнався, що в нього є мрія. «Моя мрія — це будівництво нової аглофабрики в Єнакієвому... Щоб жителям, нарешті, не сипався на голову агломерат», — цитує Януковича агенція УНІАН. І що ви думаєте? Рінат Ахметов, узявши слово, запевнив: «Я обіцяю Вам, Вікторе Федоровичу, і єнакіївцям збудувати аглофабрику».

Який же візит у Єнакієве без поклону перед космонавтом Георгієм Береговим, а точніше його пам’ятником? Відвідав відреставрований музей льотчика. Воно зрозуміло, що Береговий — видатна постать, а для Януковича — тим більше (двічі герой СРСР відіграв знакову роль у житті Януковича — допоміг звільнити його з ув’язнення, допоміг із кар’єрним стартом), утім шкода, що українська влада з таким же завзяттям не вшановує інших космонавтів–українців...