«Старики–розбійники»

07.12.2011

Правоохоронці затримали групу пенсіонерів–шахраїв, які додумалися дурити Пенсійний фонд. У «стариків–розбійників» це вийшло. Протягом двох років дідусі викачали з цієї установи близько 260 тис. грн. І це лише за попередніми підрахунками.

На банду пенсіонерів черкаські убозівці вийшли завдяки банківським працівникам, які запідозрили одного з клієнтів у підробці документів, наданих для виготовлення пластикової пенсійної картки. Тоді правоохоронці й з’ясували, що натрапили на організовану злочинну групу.

«З’ясувалося, що той дідусь підробив документи й отримував пенсію по кількох пенсійних посвідченнях у різних регіонах країни. Усі документи були оформлені на нього, але в них значилися інші прізвища та різні місця проживання», — розповіли «УМ» у прес–службі обласної міліції.

Затриманий пенсіонер розповів слідчим неймовірне! Дід зізнався, що «організована пен­сійна банда діяла на території України вже не один рік, а його діяння є лише вершиною айсбергу». Так, організатором злочинної групи є раніше не судимий 60–річний житель Чернігівщини, який на старості літ вирішив сам призначити собі пенсію. Дідусь розробив шахрайську схему з отримання державних коштів iз ПФУ. І залучив до «справи» ще двох пенсіонерів.

Пенсіонер виготовляв не лише підроблені печатки, штампи та бланки, а й чимало документів на вигадані прізвища поплічників (їхні місця проживання також були різними). Інші дідусі надавали до районних відділень ПФУ в різних регіонах підроблені документи, серед яких були довідки про постійне місце проживання, ідентифікаційні коди і навіть трудові книжки. Далі вони оформлювали пластикові картки, на які їм і «капала» шахрайська пенсія. За два роки «накапало» понад чверть мільйона.

За словами начальника обласної міліції Валерія Дернового, отримавши всі потрібні доказові матеріали та встановивши місцеперебування зловмисників, правоохоронці затримали ще двох учасників цієї групи. У них удома оперативники вилучили десять підроблених штампів та печаток, два підроблені паспорти громадян України, п’ятнадцять підроблених тимчасових довідок на постійне місце проживання, 25 трудових книжок та інші речові докази.

«І це ще не останні штрихи у цій справі, — наголошує генерал–майор міліції Дерновий. — Ми встановимо всі злочинні шляхи, які використовували у своїй кримінальній діяльності шахраї, а вони ведуть саме до тих службових осіб та чиновників Пенсійного фонду, які надали зловмисникам відповідні реквізити, і, звісно ж, чиновники отримали від них за це не тільки слова вдячності».

Нині всіх дідусів арештовано. Проти них порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 190 КК (шахрайство), за що пенсіонерам «світить» до трьох років позбавлення волі.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>