Папір, але не шарудить, екран, але не шкодить

06.12.2011
Папір, але не шарудить, екран, але не шкодить

У містах електронні книжки вже помітно конкурують з паперовими?

У Центрі сучасного мистецтва М17 чолов’яга у карамельно–рожевому костюмі і кросівках із смужками в пастельних тонах читав лекцію про те, що цифровий світ нині став цікавіший за реальний. Це був всесвітньо відомий промисловий дизайнер Карім Рашид, який надав форму, фактуру, обриси, колір понад 2500 тисячам предметів — від ноутбука до посуду, від фурнітури до меблів, від годинника до сільнички, створив десятки інтер’єрів, отримав понад 25 найголовніших дизайнерських премій. За його словами, 10 років тому тільки одному американцю з 10 приходило в голову купити на Різдво якусь технологічну штуку в подарунок, тепер 9/10 американців кладуть своїм близьким під ялинку гаджети. На останньому Франкфуртському книжковому ярмарку німецькі «гаджетознавці» прогнозували, що новинка — ігрова консоль Nintendo 3DS, яка не потребує 3D–окулярів, буде головним хітом різдвяних продажів. Ігнорувати той факт, що гаджети полонили світ, можна, робити вигляд, що такої тенденції не існує, — уже ні.

 

Переваги

Новий телефон, MP3–плеєр, планшет, нет–бук, PSP, е–рідер — будь–якому з цих подарунків зрадіє сучасний споживач цифрового контенту. За великим рахунком, запитаєте ви, навіщо це все, якщо комп’ютер суміщає в собі усі необхідні функції — дзвонить (програма Скайп), дозволяє слухати музику, дивитися кіно, читати книжки, грати в ігри. У виробників «вузькоспеціалізованих» продуктів є свої аргументи. Наприклад, виробники електронних книжок (вони ж читалки, е–рідери) наголошують на тому, що технологія електронного паперу, по–іншому е–ink, абсолютно не шкодить зору, на відміну від читання з екрана монітора.

У традиційних рідкокристалічних екранах використовують підсвічення матриці для формування зображення, електронний папір відбиває світло як звичайна книжкова сторінка. На користь електронної книжки промовляють також її вага і обсяг, кількість книжок, що можуть поміститися в невеличкий прямокутник, який у свою чергу може поміститися в дамському клатчі і з легкістю замінить непідйомний рюкзак школяра із усім його вмістом. Електронну книжку вигідніше взяти у відпустку, ніж традиційну паперову, вона компактніша і зручніша для метро і поїзда, вона легша. І зрештою всі вже погодилися з тим, що електронна книжка не витіснить паперову, тільки підмінить у певних ситуаціях.

Надмірний «фарш» інколи буває злом

Хороша традиційна «читалка» підтримує до 18 форматів (TXT, HTML, CHM, DOC, RTF, PDF, DjVu, FB2, ePub та інші), дає можливість формувати закладки, робити цитатник, має wi–fi i bluetooth, а найновіші просунуті «читалки» обладнані додатковими сервісами — на них можна слухати музику, дивитися відео, переглядати фото. Але тут треба вибирати. Надмірний «фарш» інколи буває злом. Електронні книжки з меншим набором другорядних функцій і чорно–білим екраном мають дві суттєві переваги: технологію електронного паперу, яка не шкодить вашим очам,і можливість тримати заряд від двох тижнів до місяця. «Наворочені» i–books, які більше ніж просто «читалка», але ще не планшет, мають кольорові TFT–екрани — як звичайні монітори, з підсвіткою і без e–ink, і, відповідно, розряджаються за 6–8 годин роботи. Правда, буквально днями з’явилася інформація про створення першого у світі рідера з безпечним для очей кольоровим екраном — це корейський Kyobo e–Reader, який у себе на батьківщині коштує 300 доларів. 

Розмір має значення, діагональ екрана — 5,6 чи 9,7 дюймів — вибирати вам: якщо потрібен компактний апарат — це може бути PocketBook 360 Plus(1399 грн), який поміщається в дамську сумочку, якщо звичніший формат стандартної книжкової сторінки — тоді слід брати книжку з діагоналлю екрана 9,7 дюймів. Але в будь–якому випадку ви завжди зможете самі встановити зручний для себе розмір шрифта.

Ще один критерій — дизайн. На якість читання дизайн пристрою для читання не впливає, але емоційно — не скажіть. Як правило, дизайн пристроїв для читання мінімалістичний, невигадливий, базові кольори — сірий, чорний і сріблястий, але є моделі з настроєм — наприклад, український виробник читалок PocketBook корпус моделі PocketBook IQ зробив у трьох кольорах — білому, червоному і синьому, а моделі PocketBook 301 доступні, крім чорного і сірого, в рожевому і салатовому кольорі, Sony запропонує вам Sony PRS–350 у рожевому, Assistant MediaReader AE–501 — у блакитному, зеленому і персиковому.

Утім непоказний апарат можна упакувати у красивий чохол чи обкладинку, кожний виробник подбав і про це, так само як про виносні ліхтарики, які чіпляють до рідера.

Хто всіх миліший?

У світі є багато компаній, які випускають електронні книжки, — хороший бізнес, але світовими лідерами є читалки під брендами Sony, Amazon Kindle, Barnes and Noble’s. Також дуже популярні у світі е–рідери української компанії PocketBook — їхня продукція продається у понад 20 країнах, а на ринку країн СНД займає 43 відсотки. В українських магазинах вам, швидше за все, порадять PocketBook, lbook, Азбуку, втім в інтернет–магазинах ви можете замовити гаджет будь–якого виробника. Дмитро, співробітник інтернет–магазину Rozetka.ua, запевнив мене, що наші сервісні центри обслуговують будь–які моделі, незалежно від того… сертифіковані вони в Україні чи ні.

Підступність виробників гаджетів полягає в тому, що, випускаючи кожного року кілька нових моделей, якусь кількість назв вони знімають з виробництва. Якщо врахувати, що перші повноцінні рідери як окремі пристрої з’явилися в 2007 році, а в 2011–му багато моделей уже не існують, можна тільки уявити, як обслуговувати ці гаджети.

Ціна на електронні книжки коливається від 650 гривень до 4 тисяч залежно від функцій пристрою. Кількість мегабайтів пам’яті, присутність чи відсутність wi–fi, необхідність функції text–to–speech, яка переведе букви в звуки і прочитає текст чоловічим чи жіночим голосом, потрібність пульта для гортання сторінок, оптимальна кількість словників — це на ваш розсуд. Головне пам’ятати — електронні книжки в першу чергу призначені для читання.

 

ДО РЕЧІ

У будь–якому пристрої для читання закладено певну кількість книжок — в основному це класика, за яку за давністю літ після смерті автора виробникам не потрібно платити авторський гонорар. Роздобувати потрібні книжки ви зможете за допомогою скачування з інтернету — кожен великий виробник має власний ресурс електронного контенту: Amazon Kindle — Amazon.com, Barnes and Noble’s — barnesandnoble.com,  PocketBook — bookland.net.ua/ і /store.obreey.com. І далі перед кожним «електронним читачем» стоїть вибір — качати книжки піратським способом із безкоштовних бібліотек чи купити книжку на інтернет–ресурсі і спати спокійно.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>