Нагріють по–європейськи?

06.12.2011

В обласному центрі презентовано спільний проект Європейського банку реконструкції та розвитку і міської ради «Модернізація системи централізованого теплопостачання в місті Тернополі», який поки що не має аналогів в Україні. Він, зокрема, передбачає встановлення так званих індивідуальних теплових пунктів, автоматизованих точок подачі тепла, сучасних жаротрубних котлів та дахових сонячних колекторів. Окрім цього, пропонують перевести окремі котельні на використання такого альтернативного палива, як тирса. У сукупності все це повинно дати суттєву економію газу, води та електроенергії, до того ж забезпечивши переважну більшість жителів обласного центру цілодобовим постачанням гарячої води та можливістю регулювати температуру повітря в квартирах.

За словами розробників проекту, на його реалізацію потрібно до трьох років, а вартість становить 15 мільйонів євро, третину з яких становитимуть грантові кошти. Решту банк готовий надати підприємству «Тернопільміськтеплокомунерго» в кредит орієнтовно під 5–6% річних терміном на десять років iз пільгами на перших три. «Виплати за кредитом становитимуть приблизно 8% від витрат компанії при 13–відсотковій економії газу. Причому чим дорожчий буде газ, тим більшою буде економія від програми пріоритетного інвестування», — повідомив під час презентації представник ЄБРР Ігор Князєв.

Які тарифи чекають на тернополян після нововведень, автори проекту сказати не змогли, пояснивши, що все залежить від ціни на той–таки газ. Водночас вони зазначили, що наразі у Тернополі існує три проблеми, які заважають реалізації проекту. Перша — це те, що діючі тарифи не покривають витрати згаданого комунального підприємства на 100 вiдсотків, друга — відсутність відповідних угод про теплопостачання між міською радою та «Тернопільміськтеплокомуненерго», а третя полягає в тому, що більш як третина тернопільських квартир уже від’єднані від централізованого теплопостачання, оскільки власники встановили індивідуальне. У відповідь на це міський голова Сергій Надал запевнив, що всі ці проблеми буде вирішено, оскiльки проект має величезне економічне значення для Тернополя. Окрім того, він висловив упевненість, що після впровадження проекту в місті взагалі зникнуть охочі користуватися індивідуальним опаленням.