Права без «ЄДАПСу»

02.12.2011

Президент Віктор Янукович доручив Прем’єр–міністру Миколі Азарову забезпечити МВС обладнанням для виготовлення водійських посвідчень i реєстраційних документів на автомобілі. Про це йдеться в дорученні глави держави «Щодо деяких питань дерегуляції» від 29 листопада 2011 р., опублікованому на сайті Президента.

У пункті 4 доручення йдеться про те, що глава уряду має «вжити заходів щодо виготовлення бланків документів суворого обліку, що реалізуються споживачам при наданні адміністративних послуг, насамперед бланків посвідчень водія та реєстраційних документів на транспортний засіб, винятково на державних підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства фінансів, на Банкнотно–монетному дворі Національного банку України».

Крім цього, в пункті 8 Президент доручає Кабміну «забезпечити внесення відомостей до бланків посвідчень водія та реєстраційних документів на транспортний засіб винятково на обладнанні, що закріплено за МВС, його органами та підрозділами, для чого, зокрема, передбачити для МВС у державному бюджеті на відповідний рік видатки на придбання та експлуатацію відповідного обладнання». Доповісти про виконання цього доручення пан Азаров має до 1 січня 2012 року.

Відтак бланки водійських прав мають виготовляти винятково держпідприємства Мінфіну та НБУ, а відомості до них вноситимуть винятково на обладнанні МВС. Раніше водійські права виготовляв скандально відомий консорціум «ЄДАПС», діяльність якого ставала предметом багатьох журналістських розслідувань «УМ». Але, згідно з доручення Президента Януковича, вже за місяць «ЄДАПС» мають позбавити цієї «годівниці».

Що дасть це доручення автовласникам? Дозволимо собі припустити, що вартість посвідчення водія суттєво знизиться. Адже раніше урядовий уповноважений iз дерегуляції Михайло Бродський заявляв, що вартість виготовлення консорціумом «ЄДАПС» водійського посвідчення становить 120 гривень, водночас «вартість пластикової банківської картки, що має вищий ступінь захисту, ніж бланк посвідчення водія, становить від 8 до 26 гривень». Тож пан Бродський звертався до МВС iз проханням «розглянути питання про зміну виробника посвідчень водія для досягнення суттєвої економії бюджетних коштів та коштів громадян, які оплачують ці документи».