Затримання обітоване

02.12.2011
Затримання обітоване

Микола Мельниченко.

Позавчора Миколу Мельниченка було затримано в Ізраїлі. Відповідну інформацію підтвердив представник поліцейської прес–служби Алекс Кагальський. За його словами, поліція Єрусалима затримала «жителя Сполучених Штатів (sic! — Авт.) українського походження на прізвище Мельниченко». Екс–майора охорони, який став призвідником «касетного скандалу» 2000 року, затримали нібито за підозрою в намірі вчинити провокацію. А коли вона, підозра, не підтвердилась — після короткого допиту відпустили, інформує УНІАН.

Микола Мельниченко першим вийшов на українські ЗМІ. За його даними, підставою для розмови з ізраїльською поліцією стало оголошення в розшук, яке «кинули» на вимогу СБУ. Спецслужба начебто поінформувала колег, що Мельниченко може скоїти замах на Віктора Януковича, який саме перебуває в Ізраїлі з державним візитом. Мельниченко повідомив, що й справді планував перетнутися із гарантом: хотів передати йому «важливі документи, які б допомогли суттєво знизити рівень корупції в Україні». Для цього екс–майор навіть забронював номер у готелі, де зупинився Віктор Янукович. Там Мельниченка й «зустріли».

Нагадаємо, півтора місяця тому Шевченківський районний суд видав санкцію на арешт­ Миколи Мельниченка. Сам екс–майор перебрався в Ізраїль — цього не приховували ані він, ані його адвокати. Мельниченко сподівається, що там його «не дістануть». При цьо­му він запевняє в готовності повернутися в Україну, хоча тут його й переслідують як такого, що порушив присягу, записуючи розмови в кабінеті Президента Кучми.

Майор упевнений, що, оголосивши його в міжнародний розшук, влада України зобов’язана домагатися його екстрадиції. Для ухвалення ж рішення про початок процесу екстрадиції, на думку Мельниченка, Ізраїль мусить проігнорувати той факт, що США надали йому політичний притулок, а також резолюцію ПАРЄ. Екс–майор каже, що після цього він домагатиметься «відкритого суду» в Ізраїлі, «щоб моїм аргументам дали юридичну оцінку», — розповів Мельниченко в інтерв’ю виданню IzRu.