«Круг» у замкненому колі

01.12.2011
«Круг»  у замкненому колі

Після чемпіонських успіхів «Круга» у 2000–х роках тепер команду спіткало падіння. (Фото з архіву Укрінформ.)

Черкаський «Круг» залишився без спонсора і фінансування. У команді були затримки із виплатою зарплат, кілька провідних волейболісток пішли з клубу. Після двох невиїздів на ігри, як уже повідомляла «УМ», колектив рішенням Федерації волейболу України зняли з національного чемпіонату. Волейболістки «Круга» автоматично отримали статус вільних агентів. Очки, набрані черкащанками в поточній першості, анульовано. Також проти шестиразових чемпіонів України можуть застосувати додаткові санкції.

За словами віце–президента клубу Юрія Щорса, спонсор команди — будівельна корпорація «Круг» — оголосив про неможливість надалі фінансувати волейболісток. За даними «УМ», власник команди має великi проблеми загалом зi своїм бiзнесом i змушений згортати виробництво та скорочувати працiвникiв на пiдприємствах, що вже казати про спортивний клуб. У пошуках виходу зі складної ситуації «Круг» нібито звернувся до управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації з проханням підшукати нового спонсора для команди.

Утім в ОДА описують іншу ситуацію. «Чесно й відверто вам скажу — нам хочеться допомогти «Кругу» вийти зі скрути. Але це можна буде зробити, якщо сам «Круг» захоче, щоб йому допомогли. Дивно, але на два наші запрошення до розмови вони не відреагували», — розповів «УМ» начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Вадим Береза. За його словами, обласна влада відкрита для спілкування на цю тему і зацікавлена в тому, аби зберегти волейбольну команду, що має великі переможні традиції.

Головний тренер «Круга» Сергій Голотов у коментарі «УМ» сказав, що принаймні до нього ніхто не телефонував і на цю тему не розмовляв. Розповідати про ситуацію, що склалася в команді «Круг», Сергій Іванович відмовився. Повідомив тільки, що волейболістки нині перебувають у відпустках. Як пише інтернет–видання «Черкаський спорт», Голотов уже має запрошення на роботу в Росію.

До речі, кілька років тому в Черкасах у схожу скруту потрапила відома чоловіча волейбольна команда — «Азот». Тоді вдалося уникнути ліквідації. Зусиллями обласної влади знайшли спонсора, і в команди тепер нова назва — «Імпексагро».

Президент ФВУ Володимир Туровський в коментарі «УМ» висловив думку, що проблеми в українському волейболі лише починаються й у більшості команд з приватним капіталом можуть настати «важкі часи». Вихід із такого становища функціонер вбачає в державній підтримці команд, які, за словами пана Туровського, повинні стати візитівками своїх регіонів, а фінансові витрати клубів повинні взяти на себе кілька різних підприємств.

 

ДОВІДКА «УМ»

Черкаська жіноча волейбольна команда «Круг» створена 1991 року (під назвою «Хімволокно»). За свою історію вона також називалася «Хімволокно–Спорттех», «Хімволокно–Тривертон», «Хімволокно–Круг», «Динамо–Круг».

У свій перший сезон клуб узяв участь у першості України серед колективів фізкультури і посів третє місце, здобув право виступати у першій лізі.

Досягнення «Круга» в елітному дивізіоні: шестиразовий чемпіон України (1998, 2000, 2005—2008), срібний призер 1997, 1999, 2001—2002, 2009 рр., бронзовий — 2003—2004, 2010 р., восьмиразовий володар Кубка України 1997—2000, 2005—2008 рр.

У європейському Кубку топ–команд сезону 2006—2007 черкащанки дійшли до чвертьфіналу.

Президент клубу — Віктор Єрмолов. Із 1996 р. із командою працював головний тренер Сергій Голотов.

За клуб у рiзний час виступали 17 гравчинь національної збірної України, зокрема Ірина Жукова, Олена Кривоносова, Олександра Фоміна, Антоніна Кривобогова та iн.