Мінськ і Київ — в одному «пакеті»

Мінськ і Київ — в одному «пакеті»

США та Європейський Союз «спільно працюватимуть над підтримкою демократії та врегулюванням затяжних конфліктів» у країнах Східної Європи, сказано в поширеній Білим домом спільній заяві за результатами саміту США–ЄС, який відбувся позавчора у Вашингтоні. «Ми наполягаємо на тому, щоб уряд Білорусі негайно звільнив політв’язнів та просунувся в напрямку поваги до принципів демократії, верховенства законів та дотримання прав людини», — зазначається в документі.

Сушить і горить

Сушить і горить

Центральна Європа пережила найбільш посушливу осінь, починаючи з 1858 року. Як повідомляє польська інформагенція ПАП, в Австрії та Угорщині впродовж останніх трьох місяців не випало жодної краплі дощу. У Словаччині кілька міліметрів опадів синоптики зафіксували лише у жовтні, а впродовж листопада — також ні краплини.

Надзвичайний лікарняний стан

Надзвичайний лікарняний стан

Відучора у Словаччині запроваджено надзвичайний стан. Відповідне рішення напередодні ухвалив словацький уряд, аргументувавши його «загрозою для життя громадян». Щоправда, діятиме режим надзвичайного стану не на території всієї країни, а лише в 15 медичних закладах. Таким чином влада намагається запобігти повному колапсу словацької системи охорони здоров’я після того, як дві тисячі лікарів (загалом їх у Словаччині налічується 7,5 тисячі) майже одночасно написали заяви про звільнення.

Помста переможців

Помста переможців

Колишні учасники повстанського руху Лівії досі утримують у полоні приблизно сім тисяч людей. Про це йдеться у щойно оприлюдненому звіті ООН з оцінки ситуації у країні після завершення громадянської війни. Більшість з полонених — африканці з «чорної» частини континенту, яких підозрюють у тому, що вони були найманцями в армії екс–лідера Лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Відлуння вибуху — смерть?

Відлуння вибуху — смерть?

Сьогодні колегія Верховного суду Республіки Білорусь винесе рішення у справі про теракт у мінському метро, який 11 квітня забрав життя 15 і понівечив більше 200 людей. Прокурор Олексій Стук виступив за смертну кару для обох обвинувачених — 26–річних жителів Вітебська Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова. Першого звинувачують безпосередньо у виготовленні бомби і здійсненні вибуху, другого — в тому, що знав про підготовку до злочину, але не повідомив правоохоронним органам. Крім того, обом ставлять у вину нерозкриті раніше вибухи у Вітебську 2005 року та в Мінську 2008–го, а також вибухи петард, які вони дітьми «запускали» в під’їздах.

На думку низки аналітиків та експертів, що стежили за ходом цієї справи, провини вітебчан не доведено, а їх розстріл стане для Білорусі «Вітебською справою–2». Першою була гучна справа маніяка Міхасевіча, за злочини якого у 1980–х було помилково засуджено і розстріляно кілька невинних людей.

Говорять про змонтований відеозапис камер на станції метро «Жовтнева», на якій зображений не Коновалов, а інша людина, а Коновалова нібито хтось веде. На плівці є кількасекундні «провали» в часі, протягом яких щось відбувається... Говорять про те, як із Коновалова вибили свідчення, як його нудило на допиті, що списали випиту в день затримання горілку. Про загадкове мовчання головного підсудного, його байдужість до своєї долі, відмову від останнього слова (Коновалов лише вигукнув: «Не треба!»). Про зізнання другого обвинуваченого в тому, що його змусили обмовити Дмитра обманом і моральним тиском...

Всі статті рубрики