За парканом нікого не видно

30.11.2011

У світі є багато об’єктів, які впродовж довгого часу лоскочуть людську цікавість своїми загадками — хто їх збудував, навіщо? Англійський Стоунхедж, кам’яні ідоли на острові Пасхи, геогліфи Наски... В українських реаліях таким є паркан під Верховною Радою. Комунальне підприємство з утримання зелених насаджень Печерського району, яке КМДА назвали виконавцем будівельних робіт зі спорудження скандальної огорожі, спростувало свою причетність до цього. Тож станом на сьогодні всі профільні органи влади і підприємства, які могли в офіційному порядку виступити замовниками паркана, відхрестилися від нього. Виходить, загорожа справді нічийна.

Печерське УЗН у відповідь на запит журналістів повідомило, що керівництво не видавало розпорядження на встановлення паркана. Окрім того, «дозволу (погодження тощо) на встановлення огорожі в Маріїнському парку до підприємства не надходило», «проектних документів... на підприємстві не існує».

Раніше заступник голови Київської міськадміністрації Олександр Мазурчак повідомив, що паркан був потрібен для загородження Маріїнського парку (до речі, цікаво, чому його почали городити саме з боку Верховної Ради, і чому наступна секція виросла на площі Конституції, де дерев немає?) Надалі, мовляв, планується захистити й інші міські парки. Саме Мазурчак вказав на Печерське УЗН як на замовника робіт. Однак тепер загадка знову не має відповіді.

Нагадаємо, «УМ» у ході журналістської розвідки отримала від Верховної Ради, Київської міськдержадміністрації, Печерської райадміністрації, Київблагоустрою, Київзеленбуду, дирекції Центрального парку культури та відпочинку листи про те, що вони не виступали замовниками робіт біля парламенту. Запити, які писали на адресу вказаних структур народні депутати й навіть Голова ВР Володимир Литвин, теж були безрезультатними. Попри це, нічийний паркан, який раз по раз валять маніфестанти й навіть нардепи, чомусь постійно ремонтують. А значить, є «господар», і комусь це потрібно!

Народний депутат із «НУНС» Володимир В’язівський — один із парламентаріїв, які нещодавно брали участь у зрізуванні частини паркана — припускає, що йому з колегами знову доведеться взятися за ріжучий інструмент. «Я знаю одне: «болгарка» на місці й перебуває напоготові. Ми в будь–який момент можемо знести цю загорожу», — зазначив В’язівський у коментарі «УМ». Народні депутати з опозиції пригрозили ліквідувати паркан повністю, якщо це не зроблять комунальні служби столиці.

Загалом, В’язівський вважає, що масивна огорожа біля ВР не є перепоною для народу. «Під парламент приходили «афганці», «чорнобильці» і навіть звичайні пенсіонери — їм було під силу завалити паркан. Чи є загорожа, чи нема — в українців з’явилося усвідомлення, що це не перешкода. Цілком реально, що люди надалі висловлюватимуть свою позицію за принципом прямої дії. Цей паркан показав, що він такий самий слабкий, як і нинішня влада», — вважає «нашоукраїнець».

Тим часом депутатка з БЮТ Наталія Королевська звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою зобов’язати головне управління контролю за благоустроєм м. Києва демонтувати горезвісний паркан. Адже загорожа вважається самочинно розміщеною та підлягає знесенню.