Як називатиметься партія Шухевича?

29.11.2011

У суботу в Києві відбувся вже XXV з’їзд Української національної асамблеї (УНА–УНСО). На засіданні в Будинку архітектора йшлося про складну політичну ситуацію, участь у парламентських виборах–2012 та співпрацю з іншими націонал–патріотичними силами. Делегати з усієї України — понад дві сотні — ухвалили зміни до статуту, обрали нових членів партійного проводу, а Ігора Мазура (Тополю) — головою політради. Головою виконкому замість покійного Руслана Зайченка став 24–річний Дмитро Павєльєв.

Після молитви, яку прочитав єпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря), і традиційного «Маршу УНСО» слово взяв лідер партій Юрій Шухевич. 78–річний провідник розкритикував необдумані кроки нинішньої влади. Зокрема, зазначив пан Юрій, після дегероїзації Степана Бандери та Романа Шухевича наступним на черзі може стати Василь Стус — справа за позовом все того ж сумнозвісного донецького юриста Оленцевича нині лежить у Вищому адмінсуді. Шухевич констатував, що націонал–патріотичні сили України розрізнені і не мають змоги виступити єдиним фронтом. А тому, мовляв, не виключено, що УНСО може лишитися «єдиною правою силою, яка стоїть на краю боротьби».

При цьому керівництво повідомило: навесні унсовці проведуть ще один з’їзд, на якому, можливо, відбудеться зміна назви партії та об’єднання її з іншими політсилами.

Із вітальним словом до делегатів виступили представники партнерських організацій — голова секретаріату КУН Володимир Манько, представник керівництва ОУН Богдан Червак, ОУН (р) — Віктор Рог, заступник голови «Громадянської кампанії «Пора» Андрій Юсов. Співав гурт «Рутенія». Поет Сергій Пантюк прочитав власного революційного вірша про «Бандеру й Стуса, які кличуть Русь до сокири». Трьом унсовцям — Юрію Шухевичу, Валерію Бобровичу (Устиму) та Ігорю Мазуру (Тополі) вручили нагороди від ОУН.