Засудили, поскандалили...

29.11.2011

Ця осінь в українській прем’єр–лізі видалася особливо врожайною на скарги з приводу рішень арбітрів. Уже й забулося, що суддівським корпусом опікується славнозвісний італієць П’єрлуїджі Коліна, а гонорар бригаді служителів футбольної Феміди за гру збільшували до 96 тис. грн. Пік скарг на дії рефері припав на останній ігровий уїк–енд листопада. Чи не в кожному з восьми матчів 18–го туру представники команд — переважно тих, яким не вдалося розжитися очками — звинувачували суддів у помилках, свідомих чи несвідомих.

 

Подвійний біль «Таврії»

Першим своє невдоволення діями рефері виказав керманич «Таврії» Семен Альтман. «Гра з «Металістом» вийшла набагато б кращою, якби цьому не заважав арбітр. Інколи стає соромно за наш футбол. Загалом клас «Металіста» дозволяє йому обійтися без допомоги суддів», — сказав Альтман про поразку його команди з рахунком 0:2. Справді, підопічні Мирона Маркевича повністю переграли опонентів. Не сперечався з цим і 65–річний наставник сімферопольців. Однак пенальті, яке у ворота Даміра Кахрімана призначив Євген Арановський, Семен Йосипович назвав «вигаданим».

Розпечатавши ворота сербського легіонера «Таврії», харків’яни надалі без проблем контролювали хід поєдинку, навіть граючи в меншості.

Варто зазначити, що в заявці кримського клубу на матч у Харкові не було цілої низки футболістів, які останнім часом визначали обличчя колективу. Антон Монахов, Лакі Ідахор, Андрій Корнєв, Саша Джуричич залишили «Таврію» після того, як посаду віце–президента ФК обійняв відомий футбольний агент Дмитро Селюк, що мешкає в Барселоні і був призначений у «Таврію» за рішенням власника клубу Дмитра Фірташа. Така хвиля скорочень не була узгоджена з почесним президентом «Таврії» Сергієм Куніциним. Тепер, за словами екс–прем’єра Криму, він проситиме власників «Таврії» попрощатися зі скандальним «реформатором».

Били–били — не забили

А на тренерському містку команди з Луганська вже відбулися пертурбації. Після програного «матчу року», як охрестили протистояння аутсайдерів першості — «Олександрії» та «Зорі», відправлено у відставку керманича луганчан Анатолія Чанцева. Останнім часом фанати організували справжню «травлю» 53–річного фахівця, вимагаючи його звільнення. Заклики про відставку розміщували і в інтернеті, і на стінах, і на урнах. А останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння президента «Зорі», «регіонала» Євгена Геллера, став красивий гол грузинського форварда олександрійців Давида Таргамадзе. Відігратися гості не змогли. Хоча голеві шанси мали. Відтак команда з Кіровоградщини залишила зону вильоту, помінявшись місцями саме із «Зорею».

Знову програла й «Оболонь», котра першою поміж інших стоїть у черзі на прощання з елітним дивізіоном. Дванадцятої поразки «пивоварам» завдали земляки–динамівці. І це тоді, коли підопічні Юрія Сьоміна на заповненому вщерть стадіоні «Оболонь» грали у півсили. За словами півзахисника «біло–синіх» Олександра Алієва, його команда могла забити аутсайдеру шість–сім голів, однак обмежилася одним. «Знову підвела реалізація», — розводили руками гравці «Динамо». Єдиний м’яч у ворота Ігоря Березовського залетів після рикошету від захисника Антона Шендрика. Записали його на Андрія Ярмоленка, який пробив насправді невдало.

На цьому тлі доволі дивними виглядають слова президента «Оболоні» Олександра Слободяна, який знову заявив, що його команду «тупо засудили».

Також головний «пивовар» країни сказав, що Василь Рац, якому довірили тренувати команду після відставки Сергія Ковальця, за станом здоров’я відмовився виконувати обов’язки головного тренера й надалі працюватиме з дублем. А «основу» взяв на себе Сергій Конюшенко.

Не обійшовся без скандалу й інший матч у столиці, що пройшов наступного дня — в неділю. «Арсенал» приймав «Чорноморець» на стадіоні ім. Лобановського. Після розгрому в Одесі, який влаштували «каноніри» «морякам» у першому колі, більшість спеціалістів передбачали повторний виграш хлопців Леоніда Кучука. Однак усі карти «Арсеналу» сплутав швидкий м’яч, який одесити забили з пенальті. Момент із призначенням 11–метрового удару на другій хвилині гри неабияк обурив білоруського тренера «червоно–синіх». «Суддя виявився не готовим до гри. Він застосовував подвійні стандарти», — гнівався Кучук. І справді, Сергій Жуков трактував схожі епізоди по–різному: в одному — вказав на позначку, і Віталій Балашов чітко реалізував пенальті. А в другому — побачив симуляцію у Георге Флореску й покарав румуна «гірчичником». Крім того, вже з 17–ї хвилини господарі грали в меншості після двох попереджень, які перетворилися на вилучення для схвильованого нігерійця Майкла Одібе.

Хай там як, а «неякісна робота арбітрів» — слабке виправдання для команди з єврокубковими амбіціями, котра, граючи майже 80 хвилин у меншості, створила безліч моментів для взяття воріт Дмитра Безотосного.

«Арсенал» опустився одразу на дві сходинки, а на четверту позицію піднявся «Дніпро».

Футбол чи хокей?

Значно ретельніше до голевих нагод поставилися футболісти «Шахтаря». Після вильоту з єврокубків підопічні Мірчі Луческу можуть повністю сконцентруватися на внутрішніх змаганнях. Відмивати заплямоване реноме «гірники» відправилися до Львова, де «під гарячу ногу» їм потрапили «Карпати». Матч проходив на стадіоні «Україна», а не на новій «Арені Львів», і зібрав лише половину можливої аудиторії. Фанів відлякав чи то холод, чи то передчуття поразки.

Здавалося, «біло–зелені» в останніх матчах під керівництвом Павла Кучерова знайшли свою гру, однак гості безжально розтоптали свіжі ігрові паростки львів’ян. Доклався до цього й головний арбітр Юрій Вакс. Спочатку сімферополець «підспівав» «артисту» Євгену Селезньову, коли той без контакту з Андрієм Тлумаком упав у штрафному майданчику «Карпат» під час виходу сам на сам. А згодом вдруге призначив пенальті, коли м’яч сам знайшов руку карпатського оборонця. Щоправда, між цими епізодами був ще один гол «Шахтаря», не зарахований Ваксом через офсайд, якого насправді не було.

«На жаль, друге пенальті психологічно зламало моїх підопічних. Хлопцям було важко повірити, що можна відігратися», — сказав російський тренер «Карпат».

Надалі слабкістю опонентів сповна скористався Селезньов, який оформив «дубль» і став найкращим бомбардиром своєї команди в поточній першості. А партнери довели рахунок до 5:0. З таким самим рахунком «гірники» вигравали у «Карпат» у 2004 році, і саме в тій грі Луческу дебютував у «Шахтарі».

Ще один «хокейний» рахунок також було зафіксовано в матчі за участю команди з Донбасу. «Металург», який у попередньому турі не зміг реалізувати свій атакувальний потенціал у донецькому дербі, відігрався на «Ворсклі» — 6:3. Найбільший рахунок сезону.

І в цьому двобої дії суддів залишили запитання. Обидва пенальті, які «поставив» Олег Деревінський, виглядали доволі спірними. Однак тренер гостей Микола Павлов більше уваги звернув на безвольну гру своїх вихованців: «Хлопці зрозуміли, що сезон завершується. Так безвольно провести другу гру поспіль?! Я такого не пригадую».

Команда з Полтави вперше провела повноцінний осінній цикл на євроарені. Зрозуміло. що хлопці втомилися.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 18–й тур

«Металург» (Д) — «Ворскла» — 6:3

Голи: Піззеллі, 10, 64; Морозюк, 28; Воловик, 40 (пен.); Траоре, 56, 90+3 — Безус, 26; Янузі, 45 (пен.); Оберемко, 74

900 глядачів

«Металіст» — «Таврія» — 2:0

Голи: Девич, 15 (пен.); Едмар, 90+2

Вилучення: Гуйє, 54 («М»)

20 100 глядачів

«Оболонь» — «Динамо» — 0:1

Гол: Ярмоленко, 19

5 100 глядачів

«Кривбас» — «Іллічівець» — 2:0

Голи: Бартулович, 64; Єслінек, 74

5 200 глядачів

«Волинь» — «Дніпро» — 1:2

Голи: Рамон, 47 — Калінич, 32, 37

7 500 глядачів

«Олександрія» — «Зоря» — 1:0

Гол: Таргамадзе, 17

3 200 глядачів

«Карпати» — «Шахтар» — 0:5

Голи: Д. Коста, 23 (пен.); Фернандіньйо, 58 (пен.); Селезньов, 65, 67; Мхітарян, 75

15 000 глядачів

«Арсенал» — «Чорноморець» — 0:1

Гол: Балашов, 3 (пен.)

Вилучення: Одібе, 17 («А»)

2 800 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 18 14 4 0 39–8 46

2. «Шахтар» 18 14 3 1 45–12 45

3. «Металіст» 18 12 5 1 32–14 41

4. «Дніпро» 18 9 3 6 28–22 30

5. «Кривбас» 18 8 4 6 16–14 28

6. «Арсенал» 18 7 6 6 21–12 27

7. «Металург» (Д) 18 8 2 8 22–21 26

8. «Таврія» 18 6 6 6 22–22 24

9. «Ворскла» 18 6 5 7 24–26 23

10. «Чорноморець» 18 5 6 7 16–22 21

11. «Волинь» 18 5 4 9 17–27 19

12. «Іллічівець» 18 4 5 9 16–28 17

13. «Карпати» 18 3 6 9 16–28 15

14. «Олександрія» 18 3 5 10 15–32 14

15. «Зоря» 18 3 3 12 14–35 12

16. «Оболонь» 18 1 5 12 7–27 8

Бомбардири: Майкон («Волинь»), Ярмоленко («Динамо») — 11, Ідейє («Динамо») — 9, Селезньов («Шахтар») — 8, Калінич («Дніпро»), Л. Адріано («Шахтар»), Шав’єр, Крістальдо (обидва — «Металіст») — 7.

 

МОЗАЇКА

М’яч українського Євро — «Танго–12»

Стала відомою назва офіційного м’яча для українсько–польського чемпіонату Європи. Технічний партнер УЄФА «Адідас» вирішив відновити до Євро–2012 лінійку м’ячів «Танго» і назвав своє нове творіння «Танго–12».

Як повідомляє інформаційний центр «Україна–2012», за п’ять днів до проведення церемонії жеребкування фінальної частини ЧЄ в Києві, коли і планувалося офіційно представити м’яч турніру, німецьким журналістам вдалося не тільки дізнатися назву м’яча, а й добути його фотографії.

Розробники «Танго–2012» врахували всі сучасні вимоги, побажання футболістів і навіть такі тонкощі, як висота стадіонів над рівнем моря. «Танго–12» буде ще швидшим, ніж скандально відомий «Джабулані», розроблений для ЧС–2010, що викликав нарікання голкіперів.

Перший м’яч лінійки «Танго» з’явився на ЧС–1978 в Аргентині. На Євро–1980 в Італії розробники з «Адідасу» представили м’яч «Танго Італія», пізніше на ЧС в Іспанії був «Танго Іспанія», на чемпіонаті Європи–1984 — «Танго Мундіаль», а на Євро–1988 збірна Радянського Союзу грала у фіналі з Нідерландами м’ячем «Танго Європа».

Футболісту не пом’якшили вирок

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін вирок футболістові ФК «Севастополь» Владиславу Піскуну, засудженому за скоєння в листопаді минулого року ДТП, в якому загинула 26–річна жінка і двоє її дітей. Піскуну було призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном дев’ять років. Таким чином, у справі поставлено крапку.