НОВИНИ ПЛЮС

25.11.2011

Страйки у Португалії й Болгарії

Португалію вчора паралізував загальний 24–годинний страйк проти заходів уряду щодо жорсткої економії. Зупинився громадський транспорт, не вийшли на роботу працівники більшості комерційних та державних підприємств, а також викладачі та медики (окрім лікарів «швидкої допомоги»).

Аби впоратися з кризою, Португалія напозичала в міжнародних кредиторів 78 млрд. євро. Безробіття сягнуло найвищого показника за останні 20 років — 12,5%. Тим, хто ще має роботу, уряд пропонує скасувати премії й 13–ту зарплату і запровадити додаткові неоплачувані робочі години.

* * *

Загальнонаціональний восьмигодинний страйк учора провели й болгарські залізничники. Напередодні профспілкам не вдалося досягнути згоди з прем’єр–міністром Бойко Борисовим щодо скасування урядового розпорядження про скорочення 2,5 тисячі працівників Болгарської держзалізниці, зняття з маршрутів 150 пасажирських потягів та електричок і підвищення пенсійного віку на рік.

Стрілянина в Республіці Косово

На півночі Косова позавчора пізно ввечері відбулися сутички між військовослужбовцями Міжнародних сил безпеки у Косові (KFOR) та групою місцевих сербів. Останні намагалися перешкодити солдатам НАТО демонтувати барикади, зведені раніше сербами в районі контрольно–пропускного пункту «Ярина» на кордоні частково визнаної республіки із Сербією. Це вже не перша спроба миротворців НАТО знести барикади, зведені косовськими сербами, які не визнають незалежність Косова, проголошену в односторонньому порядку в 2008 році.

Лідер iз примусу

Бельгійський король Альберт ІІ не прийняв відставку лідера правлячої коаліції, голову валлонської Соціалістичної партії Еліо Ді Рупо. І попросив його не полишати зусиль щодо створення уряду, без якого Бельгія живе вже 18 місяців.

Президент Ємену пішов у відставку

У столиці Ємену — Сані — вчора святкували відставку президента країни Алі Абдалли Салеха, який був при владі 33 роки. Напередодні увечері, після десяти місяців антипрезидентських протестів, він нарешті підписав угоду про складення повноважень. Однак багато єменців залишилися незадоволеними тим, що Салех зрікся влади в обмін на гарантії недоторканності. Опозиція вважає, що екс–президента треба судити як серійного вбивцю. Наразі повноваження глави держави перейшли до віце–президента Абд аль–Хаді, який повинен сформувати новий уряд і протягом трьох місяців організувати президентські вибори.

Армія Єгипту просить пробачення за жертви

Представники Вищої військової ради Єгипту попросили у народу пробачення за загибель людей у результаті розгону демонстрацій на площі Тахрір у Каїрі. Згідно із заявою, розміщеною в соціальній мережі Facebook, військові досягли угоди з протестувальниками про припинення вогню.

За шість днів демонстрацій, які тривають iз 19 листопада, у сутичках із військовими та поліцією в Єгипті загинуло щонайменше 38 людей, понад 2000 (за іншими даними 3000) отримали поранення. За інформацією телеканалу «Аль–Джазіра», сили поліції в порушення перемир’я застосували сльозогінний газ проти учасників мітингу, що зібралися на прилеглій до Тахрір вулиці Мохаммеда Махмуда. За словами співрозмовника «Аль–Джазіри» з Американського університету в Каїрі, єгипетське МВС вийшло з–під контролю і більше не підкоряється вимогам Вищої військової ради.

Екс–диктатор Панами повертається на батьківщину

Французький суд ухвалив рішення про екстрадицію на батьківщину колишнього диктатора Панами Мануеля Нор’єги, який понад двадцять років провів у в’язницях США та Франції. У Панамі 77–річного Нор’єгу збираються судити за корупцію та політичні вбивства, але з огляду на похилий вік диктатора ув’язнення можуть замінити на домашній арешт.

Мануель Нор’єга прийшов до влади 1983 року. Як очільник Панами він довгий час співпрацював із ЦРУ, однак згодом США звинуватили його в торгівлі наркотиками. 1989 року внаслідок військової операції Вашингтон усунув його з посади. У 1992–му американський суд засудив його до 40 років позбавлення волі, згодом скоротивши цей термін до 30 років. Улітку минулого року Нор’єгу видали Франції, де його звинуватили у відмиванні коштів та контрабанді наркотиків. У Панаму Нор’єга має повернутися до Нового року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>