Протестуєш? Доплатимо!

24.11.2011
Протестуєш? Доплатимо!

Акція донецьких «чорнобильців» із голодуванням триває вже майже два тижні. (Фото Рейтер.)

Ліквідатори аварії на ЧАЕС разом iз воїнами–«афганцями» недарма штурмували Верховну Раду та місцеві відділення Пенсійного фонду. Розмовляти iз владою жорстко — як виявилося, не найгірша форма діалогу. Вчора уряд у терміновому порядку вирішив збільшити пенсійні виплати тим, хто втратив своє здоров’я, ліквідовуючи найбільшу техногенну аварію.

 

П’ять категорій оточили увагою

«Ми обговоримо порядок обчислення таких пенсій», — лаконічно мовив наприкінці вступного слова перед початком засідання Прем’єр–міністр Микола Азаров. Обговорення та голосування пройшли у традиційному для нинішнього Кабміну стахановському темпі та одностайній підтримці. І вже за годину віце–прем’єр Сергій Тігіпко вийшов до журналістів, аби повідомити радісну новину — вимоги «чорнобильців» задоволені. Щоправда, не всі. «Ми два місяці вели діалог... Вони хотіли більше... І ми вдячні їм за це», — намагався демонструвати толерантність віце–прем’єр. І пояснив суть нововведень.

Інвалідам–ліквідаторам «осучаснять» методологію нарахування пенсії. І зроблять перерахунок. «Коли в 2008 році відбувалося осучаснення нарахування пенсій, цієї категорії нововведення не торкнулося. І я вважаю, що це було зовсім неправильно. Те, що в них тоді були високі пенсії, так вибачте: вони їх заробили!» — оперативно згадав події трирічної давнини Сергій Тігіпко. Пенсії перерахують уже в грудні, і з 1 січня 2012 року ці люди вже отримають їх.

Збільшать також і розмір додаткової пенсії — з формулюванням «за шкоду, заподіяну здоров’ю». «Сьогодні це 30, 20 і 15% прожиткового мінімуму. Ми пропонуємо підняти цей рівень до такого, який сьогодні діє для інвалідів війни: 50, 40 і 30%», — пояснив урядовець. Таким чином, за підрахунками профільного віце–прем’єра, середня пенсія інвалідам–ліквідаторам аварії на ЧАЕС із нинішніх 1815 грн. зросте до 4129 грн.

Не обійшли увагою і дітей–інвалідів, які потерпіли внаслідок катастрофи на ЧАЕС. Якщо такі люди мають відповідну лікарську довідку, що пов’язує їхні проблеми зі здоров’ям із проживанням на зараженій території, вони отримують пенсію 340 грн. Уряд збільшує її до 994 грн.

Додали грошей і «чорнобильцям», які належать до категорії «інваліди–потерпілі»: тобто, люди, які не ліквідовували аварію на станції, але проживали на постраждалих територіях. І їхню інвалідність лікарі пов’язують із подіями на ЧАЕС. «Сьогодні вони отримують пенсію, нижчу, ніж усі інваліди в Україні. Адже свого часу ці виплати не прив’язали до прожиткового мінімуму і не індексували, — стривожився за людей віце–прем’єр Тiгiпко. — З нового року перша група отримуватиме пенсію 1553 грн., друга — 1294 грн., третя — 1225 грн. Вони виходять на загальний рівень доходу інвалідів і отримують право на додаткову пенсію у розмірі 20%. Іншими словами, пенсія у них зростає вдвічі».

Гроші «чорнобильцям» дадуть олігархи. Мабуть...

В Україні, як виявилося, мешкає близько 4 тисяч осіб, що їх влада відносить до категорії «непрацездатні особи, які втратили годувальника». «Переважно це літні та самотні жінки, які втратили чоловіка, сина, — пояснив Сергій Тігіпко. — Нині вони отримують 1786 грн., а з першого січня — 3749 грн.».

І, нарешті, остання категорія, якої торкнулася увага держави після протестів, — потерпілі внаслідок аварії. Нині вони отримують дотацію від Української держави у розмірі 60 грн. Наступного ж року держава видасть їм 70 грн. 13 коп. «Маємо збільшення приблизно на 20%», — справно порахував цифри представник уряду.

Ще один пряник від уряду — буде суттєво скорочено кількість комісій, які визначають зв’язок між здоров’ям потерпілих та подіями 1986 року в Чорнобилі. «У нас таких організацій утричі більше, ніж у Росії, хоча країна значно менша, — сказав Тігіпко. — Окрім того, у склад цих комісій ми включимо представників «Союзу Чорнобиль».

Щедрість влади до своїх ліквідаторів, за її ж підрахунками, обійдеться в 1 млрд. 900 млн. гривень. Яких у Пенсійному фонді, якщо вірити владі, просто немає. Адже буквально нещодавно Прем’єр–міністр та чиновники нижчого рангу заявляли: якщо Пенсійний фонд виконуватиме рішення судів про збільшення виплат, то соціальні служби збанкрутують і, щонайменше, не зможуть розраховуватися з людьми вчасно. Тож чи не виявиться обіцяне підвищення пенсій просто обіцянкою чи закликом до ввімкнення друкарського верстата Нацбанку, що в підсумку «з’їсть» всі урядові надбавки?

Та віце–прем’єр Тігіпко поділився з країною потужною порцією свого оптимізму. Насамперед, 500 млн. грн. на збільшення пенсій (усіх, не тільки «чорнобильцям». — Авт.) у проект держбюджету, за його словами, вже закладено. А «дірку» легко й невимушено заткнуть два його законопроекти: про податок на багатство та протидію відмиванню коштів у офшорних зонах. Так, оподаткувавши місцевих олігархів, влада сподівається отримати додатково 800 млн. грн. Також не густо і до двох мільярдів не наближається. Натомість запустити руку в офшорні схеми — це просто клондайк. «У світі сто країн вважають офшорними. Ми перекрили доступ до 33 і отримали прибуток до бюджету в розмірі 975 млн. грн. У новому законопроекті ми розширимо цей перелік ще на 35 країн — і поповнимо казну на 2 млрд. грн. Таким чином, отримаємо коштів для підвищення пенсій навіть більше, ніж нам треба», — бадьоро доповів Сергій Тігіпко.

У тому, що щедрі українські олігархи радо ділитимуться зi знедоленими українцями, він навіть не сумнівається. «Ось у Франції звернулися ж 16 багатих людей до президента Саркозі з пропозицією пожертвувати свої гроші малозабезпеченим», — навів переконливий приклад віце–прем’єр.