МРТ на світанку

24.11.2011
МРТ на світанку

Коли прихильники БЮТ та «Фронту змін» позавчора проводили під стінами Лук’янівського СІЗО мітинг iз нагоди Дня свободи, щоб привітати арештовану Юлію Тимошенко, вони ще не знали, що вже на світанку середи екс–Прем’єрку повезуть до лікарні. Варто було Президенту Януковичу заявити, що «питання стану здоров’я Тимошенко заслуговує на особливу увагу», i воно «буде вирішене сьогодні–завтра», як адміністрація СІЗО почала готувати автозак, аби доправити Леді Ю на обстеження.

Де саме обстежили відому арештантку, ні МОЗ, ні пенітенціарна служба не повідомляють. За непідтвердженими даними, сталося це у найближчій від ізолятора Київській обласній лікарні. Принаймні біля Діагностичного центру цієї установи на площі Шевченка перехожі бачили автозак о пів на восьму ранку. А вже близько десятої ранку міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко повідомив пресі, що «Юлія Тимошенко, відповідно до наданих рекомендацій, пройшла повне медичне обстеження в одній із медичних установ Києва».

Державна пенітенціарна служба додала, що в Тимошенко при інструментальному обстеженні за межами СІЗО (хворій зробили магнітно–резонансну томографію, рентген, сонографію) не виявлено патологічних змін, які загрожують її життю. До того ж «стан її здоров’я дозволяє проведення необхідних слідчих дій». У СІЗО стверджують, до лікарні Юля поїхала добровільно, претензій до медиків не висловлювала.

«Мені це нагадує 37–й рік, коли хвору людину розбудили о п’ятій ранку і під покровом ночі вивозять невідомо куди, не повідомивши нікого: ні родичів, ні захисників, — обурювався пізніше захисник лідерки БЮТ Сергій Власенко. Вiн додав, що не довіряє цьому медичному обстеженню: — Вивезли у невідому лікарню, не в ту, в яку вона хотіла і якої має право вимагати. З нею провели якісь медичні маніпуляції, про які ми поки що нічого не знаємо. За результатами цих маніпуляцій, близько десятої години, її повернули до слідчого ізолятора».

Захисник стверджує, що в середу його клієнтку ще й збиралися допитати. Власенко ж вважає безпрецедентною ситуацію, коли «людину, яка фактично не встає», допитують безпосередньо в камері, тим більше що «такі слідчі дії, за практикою Європейського суду з прав людини, прирівнюють до катувань». Дії слідчих податкової адвокати вже оскаржили у прокуратурі, але реакції поки немає. Захист також бажає спитати дозволу Леді Ю на розголошення її діагнозу.

«Три місяці обстежити Тимошенко просили і захист, і рідні, і депутати «Батьківщини». Однак до моменту заяви Януковича нічого не відбувалося, — прокоментував таку оперативність силовиків i медиків Сергій Власенко. — Це, звичайно, позитив, що Тимошенко нарешті обстежили, але заява Президента чітко засвідчила, хто в Україні вирішує всі питання, пов’язані з Тимошенко».