Розрядіть Калашникова

24.11.2011
Розрядіть Калашникова

«Помаранчеві» ідуть до серця Майдану. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

За підсумками відзначення Дня свободи в Києві міліція склала дев’ять адміністративних протоколів «на тих, хто не дотримувався закону».

У вчорашньому номері «УМ» повідомляла, що вдень людей «брали» за спробу перетнути кордон між мітингом «помаранчевих» і хлопцями «регіонала» Олега Калашникова. Ще один чоловік поскаржився «УМ», що міліціонери побили його після затримання.

«По завершенню мітингу я перейшов на інший бік Хрещатика, до вулиці Городецького, — розповів «УМ» Олександр Ушинський, директор Асоціації дослідників голодоморів, заступник голови Української республіканської партії. — В цей час власники одного з автомобілів запустили невеличкий гучномовець. Скориставшись нагодою, я привітав людей зі святом і закликав 26 листопада вшанувати жертв Голодомору–геноциду».

Під час виступу до чоловіка кинулися правоохоронці. Його перетягнули через паркан в автобус. «Мене поклали у проході між сидіннями, увіткнувши обличчям у підлогу. Один із міліціонерів тримав мене двома руками за горло, придушуючи. А два інші — колінами видавлювали повітря із легень. Четвертий топтався по ногах. Мене довели до втрати свідомості», — розповідає Ушинський. Після того чоловіка кілька разів пересаджували в інший автозак і завели у райвідділ міліції. На громадського діяча склали адмінпротокол за «коронною» статтею — лайка на адресу працівника міліції.

Міліція, котра продемонструвала завзяття у боротьбі з «помаранчевими» та їхніми гучномовцями, абсолютно бездіяльно стежила за мітингом Калашникова на тому місці, де 2004 року стояла сцена Майдану. Так, це був повноцінний мітинг — із потужними колонками й виступами ораторів під прапорами «Досить» і з вимогами «покаятися» (звернутими до попередньої влади). На Калашникова чомусь не поширювалася заборона Київського окружного адмінсуду — навпаки, здавалося, що правоохоронці захищають крикуна з Партії регіонів.

Цікаво, що людей пускали в сектор Калашникова на Майдані лише після того, як вони показували спеціальну печатку на руці. Це було свідчення для грошового розрахунку по завершенні акції.

Після завершення мітингу частина «помаранчевого» натовпу вирішила перейти з–під Головпоштамту на інший бік Хрещатика. «Це було серце Майдану. Ми маємо повне право бути там», — пояснювали ведучі імпровізованої демонстрації. Відбулося кілька сутичок із міліцією. Правоохоронні органи влаштували погоню за людьми, які намагалися перейти на інший бік вулиці. Підрозділи «Барс» і «Беркут» (а загалом у центрі міста зосередилося близько півтори тисячі бійців МВС) вишикувалися вздовж Хрещатика, намагаючись перекрити хід «помаранчевих». Частина мітингарів пройшла через підземний перехід. Далі ходу не було: міліція оточила колом — наче це тотем української влади — горезвісну ялинку, яку почали зводити за п’ять тижнів до Нового року.

Правоохоронці стверджують, що складали адміністративні протоколи на обидва табори. При цьому у МВС не захотіли відповісти на питання, чому Калашникову дозволили провести свою акцію. «Міліція дуже толерантно і кваліфіковано виконала свій обов’язок з охорони громадського порядку», — відповів керівник прес–служби київської міліції Володимир Дмитренко на запитання «Української правди».