НОВИНИ ПЛЮС

22.11.2011

Європарламент закликає Росію звільнити окуповану Абхазію

Європарламент закликає Росію зупинити окупацію території Грузії й вивести війська з території Абхазії та Південної Осетії. У резолюції, ухваленій наприкінці минулого тижня голосами 527 євродепутатів («проти» — 23, «утрималися» — 34), ЄП закликає Європейський Союз визнати Абхазію та Цхінвальський регіон окупованими територіями й розпочати переговори з Москвою щодо повного виконання угоди про припинення вогню та допуску на вказані території місії спостерігачів ЄС. Резолюція зачіпає ще низку питань співробітництва між Грузією та Євросоюзом, зокрема вільної торгівлі, безвізового режиму, питань безпеки тощо. У Тбілісі резолюцію Європарламенту розцінили як «свідчення величезної підтримки Грузії з боку Європи» і «заявку на те, що Грузія обов’язково повинна стати частиною політичного й економічного європейського простору».

Патріарх Кирил не хворий

У прес–службі патріарха Московського і всієї Русі Кирила спростували повідомлення про його нездужання. Як повідомляли ЗМІ, минулої неділі під час урочистого богослужіння в московському храмі Христа Спасителя, присвяченого 65–річчю глави РПЦ, йому несподівано стало зле. Принаймні очікуваної проповіді та вдячної промови предстоятеля парафіяни так і не дочекалися. Учора прес–служба патріарха «висловила своє здивування у зв’язку з ажіотажем навколо здоров’я Святійшого. Всупереч заявам на різних інформаційних ресурсах, його здоров’ю нічого не загрожує», — запевнив заступник голови патріаршої прес–служби, диякон Олександр Волков. А на свій день народження, за його словами, патріарх просто стомився, тому «вирішив виголосити промову не після богослужіння і звернених до нього привітань у храмі, а на урочистому прийомі».

Учора патріарх Кирил освятив свою нову резиденцію — Патріарші палати в Кремлі, — надану йому президентом Дмитром Медведєвим.

Арештували сина Каддафі

Лівійські повстанці заарештували сина покійного екс–лідера країни Сейфа аль–Іслама Каддафі. Як повідомила Перехідна національна рада Лівії, його схопили на півдні країни під час спроби перетнути кордон із Нігером. Сейф нібито пропонував повстанцям 2 млн. доларів за те, щоб його відпустили, але марно. Якщо його судитимуть у Лівії, синові Муаммара Каддафі загрожує смертна кара. Представники повстанського уряду вже заявили, що не видадуть Сейфа Міжнародному кримінальному суду в Гаазі, який іще влітку видав ордер на його арешт.

Шпитальний арешт екс–президента

Філіппінський суд учора постановив, що колишній президент країни Глорія Макапагал–Арройо залишиться під домашнім арештом у розкішних апартаментахі шпиталю в Манілі, де проходить лікування від тяжкої форми радикуліту. Арройо, яка очолювала Філіппіни у 2001—2010 рр., звинувачують у корупції та маніпуляціях під час парламентських виборів. Після трьох операцій на хребті вона пересувається тільки в інвалідному візку.

Опозиція М’янми припинила бойкот політичної системи

Лідер опозиції М’янми (Бірми) Аун Сан Су Чжи візьме участь у довиборах до парламенту, що наприкінці року відбудуться у півсотні округів. Минулої п’ятниці її політична сила — Національна ліга за демократію — припинила бойкот політичної системи країни. Лауреатка Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжи 1990 року перемогла зі своєю партією на виборах, однак військова хунта країни взяла її під домашній арешт. Дисидентку звільнили лише торік, коли вперше за півстоліття на зміну військовим до влади у М’янмі прийшов цивільний уряд, який тепер проводить обережні реформи та звільняє політв’язнів iз в’язниць.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>