Ой, хто прийшов — Рахой!

22.11.2011
Ой, хто прийшов — Рахой!

Маріано Рахой із дружиною Ельвірою. (Фото Рейтер.)

Іспанські праві тріумфують: на позачергових парламентських виборах, що відбулися минулої неділі, правляча Соціалістична робітнича партія після семи років перебування при владі зазнала нищівної поразки. Достроково переобирати парламент іспанцям довелося після того, як гостро розкритикований опозицією і народом соціалістичний глава уряду Хосе Луїс Сапатеро, збагнувши, що таки не спроможний упоратися з кризою, подав у відставку. Сам він участі у виборах розсудливо не брав, адже в такому разі соціалісти набрали б іще менше голосів. А з не надто одіозним в очах виборців міністром фінансів Альфредо Рубалькобою на чолі списку Соцпартія здобула 28,7% голосів, що забезпечить їй 110 парламентських мандатів (на 60 менше, ніж на попередніх виборах чотири роки тому). Це найгірший результат соціалістів з часу відновлення в Іспанії демократії після падіння фашистського режиму генерала Франко.

Натомість консервативна правоцентристська Народна партія на чолі з Маріано Рахоєм досягла найбільшого у своїй історії успіху: 44,62% голосів і 186 місць у 350–мандатному Конгресі депутатів (нижній палаті парламенту). Як повідомило вчора після обробки всіх бюлетенів МВС Іспанії, що відповідає за підрахунок голосів, у парламент також потрапили: «Конвергенція і союз Каталонії» (4,2%, 16 депутатських місць), коаліція «Об’єднані ліві» (6,9%, 11 мандатів) та дебютанти виборчих перегонів — коаліція ліворадикальних баскських націоналістів «Амайюр» (1,37%, 7 мандатів). Активність виборців становила 71,7%.

Згідно з Конституцією Іспанії, партія, яка здобула найбільше місць у парламенті, автоматично здобуває право формувати новий уряд, а її лідер очолює кабінет міністрів. Оскільки Народна партія виборола більше половини від усіх мандатів, їй не доведеться шукати партнерів по коаліції. Майбутній прем’єр–міністр Маріано Рахой уже заявив, що головним завданням його уряду буде виведення країни з кризи. У тому, що його партія найкраще впорається зі складною економічною ситуацією, в якій опинилася Іспанія, 56–річному галісійцю Рахою вдалося переконати не лише співвітчизників. Учора після оголошення результатів голосування котування євро зросли навіть на азійських торгах.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Маріано Рахой Брей народився в сім’ї юристів. Його дід Енріке Рахой був одним з авторів Статуту автономії Галісії.

Вихований у католицьких традиціях, має репутацію людини поміркованої й навіть нерішучої. «Рахой — це перемога терпіння», — сказав про нього професор політичних наук університету Сантьяго–де–Компостели Антон Лосада.

Після закінчення єзуїтської школи та юридичного факультету Рахой вступив до правого Національного союзу, який 1989 року був трансформований у Народну партію.

Уже у 26 років Маріано став депутатом парламенту Галісії, а невдовзі по тому — довіреною особою правого прем’єр–міністра Іспанії у 1996–2004 роках Хосе Марії Аснара.

З 2003 року очолює Народну партію. Як очільник провідної опозиційної сили здобув славу незрівнянного майстра вести переговори з владою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>