Шоу з кролем

18.11.2011
Шоу з кролем

Кролі не винні.

Більше місяця в Україні збирають підписи в рамках акції «Україна проти Януковича», ініційованої «Фронтом змін». На Буковині вже зібрано понад 30 тисяч підписів, а по всій країні — півмільйона. Владній партії така ініціатива не сподобалась. Чернівецька міськрада навіть подала позов до суду, аби місцева Феміда заборонила «фронтовикам» ставити в місті агітаційні намети.

Чернівецький адмінсуд відмовив владі в цьому проханні, не побачивши у збиранні підписів проти Януковича загрози громадському порядку. Тоді влада завдала контрудар: зареєструвала громадську організацію «Спільними зусиллями чернівчан», і навпроти зелено–білих наметів «фронтовиків» з’явилися сині, з листівками «Чернівці проти Яценюка». Очолив новостворену структуру Василь Мойсов — «генерал козацького елітного округу імені св. Андрія Первозванного, голова Загальновійськової спілки в Чернівецькій області» (на загальнодержавному рівні цю спілку очолює «регіонал» Олег Калашников, відомий пікетуванням Печерського суду в Києві проти Тимошенко. — Ред.).

«Захисники чернівчан від Яценюка» — свого земляка — обвинувачують колишнього Голову ВР у різноманітних гріхах, у крадіжках землі й заводів, домальовують йому вуха на фотографіях тощо. На Театральній площі кілька днів тримали клітку з живим кролем, який уособлював Сєню–Кролика (прізвисько Яценюка), зібрали підписи «проти Яценюка» і передали їх у міськраду.

Хоча ці підписи не мають жодної юридичної сили, мерія їх прийняла. Натомість збори ініціативної групи і сотні підписів чернівчан — із паспортними даними, адресами, реальними підписами — щодо ініціювання місцевого референдуму про недовіру депутатському корпусу міськради чиновники мерії вважають нелегітимними. Нагадаємо, що в березні депутати провладної більшості міськради припинили повноваження вп’яте обраного мера Миколи Федорука, і Чернівці досі лишаються без голови, керовані «регіоналами» «вручну». n