НОВИНИ ПЛЮС

17.11.2011

Президент Казахстану розпустив парламент

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв своїм указом розпустив нижню палату парламенту (Мажиліс) на прохання депутатів. Позачергові парламентські вибори, на яких законотворців обирають за пропорційною системою, призначено на 15 січня. Відповідно до казахстанського законодавства, 98 депутатів Мажилісу обирають виборці за партійними списками, ще дев’ятьох обирає Асамблея народу Казахстану. Вибори в Асамблеї відбудуться 16 січня. А доти повноваження Мажилісу тимчасово переходять до Верх­ньої палати парламенту.

«Окупантам» дозволили повернутися

Учасникам акції протесту «Окупуй Уолл–стріт», яких нью–йоркська поліція позавчора вранці змусила залишити наметовий табір у парку Заккотті на Манхеттені, дозволили повернутися назад. Але без наметів, матраців та спальних мішків. Відповідне рішення про дозвіл на проведення тимчасових (а не постійної) акцій ухвалив суд Нью–Йорка. Суддя Майкл Столман зазначив, що перша поправка до Конституції США, якою гарантовано свободу слова та зібрань, не надає демонстрантам права «нескінченно окуповувати» парк. Нагадаємо, впродовж двох місяців американські активісти протестували проти економічної нерівності. «Цей протест привернув увагу світу не табором, а тим, що хочуть сказати його учасники», — зазначив адвокат демонстрантів. Під час ліквідації поліцією наметового містечка було заарештовано близько 200 людей, у тому числі 7 журналістів.

Сотні учасників протесту скористалися з ухвали судді й повернулися до парку Заккотті, що неподалік Уолл–Стріт, уже увечері вівторка. Поліція прибрала загорожі і пропускала протестувальників по одному.

Хочеш громадянство Франції? Забудь батьківщину!

Із початку 2012 року особи, які отримуватимуть громадянство Франції, будуть зобов’язані підписувати «хартію прав і обов’язків громадянина». Як повідомив учора міністр внутрішніх справ Франції Клод Геан, текст хартії, згідно з ухваленим 16 червня законом про імміграцію та інтеграцію, розробила французька Вища рада з інтеграції. Документ, зокрема, забороняє тим, хто отримав французьке громадянство, заявляти про себе як про представників іншої нації. Хартія також посилює вимоги щодо знання французької мови, історії та культури. Клод Геан висловив переконання, що приєднання до хартії сприятиме асиміляції нових громадян Франції, серед яких перше місце за чисельністю посідають вихідці з країн Магрібу (далі йдуть турки і росіяни).

Трагедія в Китаї

19 людей — двоє дорослих та 17 дітей дошкільного віку — загинули вчора в результаті аварії автобуса і місті Цинюан, що в провінції Ганьсу на північному заході Китаю. Ще 45 пасажирів автобуса, переважно дітей, потрапили до лікарень із травмами різної тяжкості. Як повідомляє агенція «Сіньхуа», о 9.40 за місцевим часом автобус із дітьми зіштовхнувся з вантажівкою. Не виключено, що аварія сталася через надмірну перевантаженість автобуса, який належав одному з місцевих дитсадків.

Дорогі «оскарівські» секунди

Американська телемережа Ей–Бі–Сі, яка за домовленістю з Американською кіноакадемією володіє правами на трансляцію щорічної церемонії вручення «Оскарів», оприлюднила розцінки на розміщення реклами під час телепоказу шоу. Вартість рекламного часу для всіх замовників під час трансляції 84–ї церемонії вручення «Оскарів» 26 лютого 2012 року становитиме від 1,6 до 1,7 млн. доларів за 30 секунд. Це трохи нижче минулорічної ціни в 1,75 млн. доларів, але значно вище, ніж 2009 року, коли рекламодавці викладали за 30 секунд рекламного часу 1,3 млн. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>