НОВИНИ ПЛЮС

17.11.2011

Боротьба за Верховний Суд

Вища рада юстиції проводить перевірку наявності підстав для звільнення чотирьох суддів Верховного Суду — Володимира Заголдного, Володимира Пивовара, Анатолія Редьки та Анатолія Скотаря — за порушення ними присяги судді. Як повідомляють джерела сайту «Українська правда» , перевірка проводиться за пропозицією першого заступника Генпрокурора, члена ВРЮ Рената Кузьміна. Підставою для звільнення суддів Кузьмін називає порушення ними присяги під час перегляду в касаційному порядку кримінальних справ та ухвалення рішень у 2004 та 2008 роках.

Цього місяця «регіонали» також виступили за звільнення з ВСУ за порушення присяги суддів Василя Онопенка, Миколи Короткевича й Тетяни Жайворонок.

Нагадаємо, із 30 вересня залишається вільною посада Голови Верховного Суду — після завершення терміну повноважень Онопенка. Вибори нового голови заблоковані рішенням адміністративного суду. За різними даними, зараз відбувається боротьба за крісло керівника ВСУ та підшукування на цей пост кандидата від влади.

Янукович про ЄС і Тимошенко

Віктор Янукович визнає, що ситуація навколо екс­Прем’єра Юлії Тимошенко може перешкоджати ратифікації угоди про асоціацію з ЄС. Про це він сказав журналістам позавчора ввечері у Вроцлаві після зустрічі з президентами ФРН та Польщі. Але Президент України вкотре назвав «неприпустимим» втручання влади у судовий процес над Тимошенко. За словами Президента, зараз не можна прогнозувати, чим завершаться судові справи проти лідерки БЮТ.

Парламент зберіг владу в Києві

Верховна Рада відмовилася підтримати постанову про дострокові вибори міського голови Києва та Київради. За відповідну пропозицію Володимира Яворівського вчора проголосували всього 92 депутати. БЮТівець відзначав: «Несправедливо, що Юлія Тимошенко сидить, а Леонід Черновецький, який розікрав пів­Києва, відпочиває в Ізраїлі».

Останні вибори в Києві відбулися у травні 2008 року. Рік тому Президент Янукович призначив на посаду голови Київської міськадміністрації Олександра Попова, натомість міський голова Черновецький, що перебуває на гачку компромату, живе за кордоном.

Нова ціна на російський газ

Ціна на російський газ для України в наступному році становитиме 220230 доларів за 1 тис. куб. м. Про такий результат переговорів Москви й Києва, які погодили нову вартість російського газу для України, інформує джерело газети «Економіческіє ізвєстія». При цьому не відомо, коли відбудеться підписання відповідної угоди, а також ціна поступок України Кремлю.

Нова ціна на російський газ дозволить Україні дуже швидко домовитися з Міжнародним валютним фондом і взяти нові кредити. Про це повідомив віцепрем’єр Сергій Тігіпко в ефірі «5го каналу».

Нові посли в Україні

Президент Віктор Янукович учора прийняв вірчі грамоти від новопризначених послів іноземних держав. Апостольський нунцій архієпископ Томас Галліксон під час церемонії сказав, що Ватикан чекає на візит Президента України.

Вірчі грамоти главі держави вручили також посли: Франції — Ален Ремі, Канади — Трой Лулашник, Норвегії — Елведал Фредріксен, Фінляндії — Ар’я Інкері Макконен, Швейцарії — Крістіан Шененбергер, Естонії — Лаурі Лепік, Латвії — Аргіта Даудзе, Чехії — Іван Почух, Ізраїлю — Реувен Дін Ель, Індії — Раджив Кумар Чандер, Японії — Тоїчі Саката, Афганістану — Фазлуррахман Фазіл, Таїланду — Шалермполь Танчитт, Нікарагуа — Луїс Альберто Моліна Куадра, Намібії — Ндалікуталах­Че Томас Каматі.

Посилена охорона Азарова

Миколу Азарова взяли під посилену охорону працівники Державної служби охорони. Як пише газета «Дєло», тепер жоден вихід Прем’єра в люди не обходиться без супроводу снайперів. У вівторок опівдні Прем’єр­міністр Микола Азаров відвідав будівництво нового корпусу на території дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Працівники Держохорони задовго до приїзду Прем’єра взяли під контроль територію лікарні. Охоронці були закріплені навіть за водіями, які працювали у котловані, а найбільше привертали увагу снайпери, що чергували на даху прилеглої лікарні.

Вигоди для фірми, наближеної до Януковича

Фірма «Танталіт», що орендує 127 га на території колиш­ньої державної резиденції «Межигір’я» і причетна до його забудови та облаштування, одержала податковий кредит на суму 286 млн. грн. Відтак, повідомляє газета «Дєло», наближена до Віктора Януковича фірма минулої весни ввійшла до числа лідерів Шевченківського району Києва за розміром податкового кредиту, що сформувався у процесі бюджетного відшкодування ПДВ. У податкових документах зазначено, що діяльність «Танталіту» — «будівництво і реконструкція «Межигір’я», де мешкає Янукович. Водночас одержати інформацію про обсяги цього будівництва неможливо, адже відбувається таємно на закритій від сторонніх території.