Гуманізація грошей

17.11.2011
Гуманізація грошей

Депутатська більшість проголосувала за заміну ув’язнень штрафами. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Невдовзі заможні люди, котрі представляють приватні структури, зможуть відкупитися від злочинів. Цілком легально — у рамках нового законодавства. Як уже повідомляла «УМ», позавчора Верховна Рада ухвалила закон про гуманізацію відповідальності за порушення у сфері господарської діяльності. Цей акт виводить низку злочинців із в’язниці, пропонуючи порушникам розплатитися із державою штрафами. Юлії Тимошенко закон не стосується — вона лишатиметься за ґратами.

Закон скасовує карну відповідальність за діяння, які, на думку авторів (чи то пак автора — Президента Януковича), в сучасних умовах утратили ознаки підвищеної суспільної небезпеки. Йдеться про контрабанду товарів, зайняття забороненими видами господарської діяльності, незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків, підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків, фіктивне банкрутство, розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску, обман покупців та замовників, фальсифікація засобів вимірювання, незаконні дії щодо приватизаційних паперів тощо.

Окрім того, новий закон пропонує пом’якшити запобіжні заходи для порушників у сфері господарської діяльності: арешт застосовуватимуть у крайніх випадках. Законом також установлено перелік складів злочинів, які переростають у кримінальні лише на підставі скарги потерпілого: незаконний обіг дисків для лазерних систем; доведення до банкрутства; незаконне використання знака для товарів і послуг; розголошення комерційної або банківської таємниці тощо.

Народні депутати від опозиції стверджують, що закон без «поправки Тимошенко» — нікчемний. Народний депутат від БЮТ Юрій Одарченко вважає: «З одного боку, Партія регіонів продовжує розкручувати маховик політичних репресій, а з іншого — створює преференції для своїх структур, які мають бізнесові інтереси в тілі цього закону про декриміналізацію». БЮТівка Наталія Королевська міркує в тому ж руслі. На її думку, ПР робила все, «щоб легалізувати шахрайство в країні» і «при цьому залишити Юлю за гратами».

Водночас Голова ВР Володимир Литвин вважає, що народні депутати іще повернуться до 365ї — «тимошенківської» — статті Кримінального кодексу. «Я думаю, на сьогодні ця тема ще не закрита... Діалог ще буде продовжуватися, оскільки закон ухвалений загалом, а мова йде про персоналії, про декілька знакових персоналій», — цитує спікера агенція «Укрінформ».

Але якщо депутатам і справді заманеться повернутися до декриміналізації, це трапиться не раніше наступної сесії. Згідно з регламентом, ВР не може розглядати ідентичні проекти в ході однієї сесії. «Ця сесія, як ви знаєте, закінчується в січні, тобто в найближчі два місяці вона вже завершиться. І я допускаю, що можуть бути такі ініціативи в ході наступної сесії», — зауважив представник Президента у ВР, «регіонал» Юрій Мірошниченко, маючи на увазі долю екс­прем’єрки.