Точка зору визначає місце сидіння

16.11.2011
Точка зору визначає місце сидіння

Учора парламентська більшість відмовилася переписувати Кримінальний кодекс під Юлію Тимошенко. Верховна Рада надвечір 268 голосами ухвалила закон, який передбачає гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності, але — без «політичних» статей. Отож, попри сподівання опозиції та міжнародної спільноти, у КК залишиться «стаття Тимошенко»: відповідальність за перевищення службових повноважень, що завдало державі значних збитків. Юлія Володимирівна сидітиме за ґратами й надалі. Виходить, що українська влада минула перехрестя, на якому могла вмити руки «від кодексу, який залишився нам зі сталінських часів».

 

Декриміналізація — на вихід!

Ключовим фрагментом президентського проекту була поправка №95 від народного депутата від БЮТ Віктора Швеця, яка передбачала вилучити із Кримінального кодексу 365–ту статтю. Опозиціонери пропонували викласти параграф про «перевищення влади» в новій редакції, що дозволяла б посадити чиновника хіба у випадку одержання неправомірної вигоди.

Після того як за 95–ту поправку проголосувало лише 157 народних депутатів, члени фракції БЮТ просто в сесійній залі зібралися на нараду і невдовзі посунули до трибуни. Однак ситуація не наблизилася до кипіння. Ніхто не ліз на барикади — БЮТівці лише висунули вимогу зачитати заяву.

Андрій Кожем’якін заявив, що відтак в Україні «цілком і повністю легалізувався авторитаризм». «Ілюзії щодо демократії, прав і свобод людей, верховенства права, європейських цінностей розвіялись як дим», — Кожем’якін читав із папірця, що свідчило про готовність БЮТ до такого повороту подій. Блок Тимошенко висловив думку, що Янукович розвертає Україну в протилежний від Європи бік. «Партія регіонів, її політичні сателіти у Верховній Раді виконують роль обслуговуючого персоналу і створюють видимість реформування кримінального законодавства. Влада залишила статті, які дають можливість кинути за ґрати будь–кого», — заявив БЮТівець. Після цього соратники Юлії Тимошенко покинули зал засідань. У лавах більшості не надто здивувалися: подібні акції вже були, вони минають безслідно.

Заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв розцінив голосування як блеф. «Цей законопроект був проголошений Януковичем як спосіб вийти з ситуації. Тепер ми розуміємо, що він надурив і Європу, і народ. Далі буде боротьба — проти Януковича і цього режиму», — сказав Соболєв у коментарі «УМ». Нардеп переконує, що поведінка «Регіонів» є не лише фактором Тимошенко чи Луценка — «це питання цивілізаційного вибору. Або ми дотримуємось норм, які існують у європейській спільноті, або ж будемо жити за нормами Януковича, які він запровадив, сподіваючись задавити народ».

«Лікуйте свій плюралізм!»

Депутати з більшості провалили «політичні» поправки, не кліпнувши оком, холодно­кровно. «Диригент» голосувань «Регіонів» Михайло Чечетов (який, до речі, почав видавати свої репліки українською мовою) перед кожним волевиявленням проводив рукою паралельно до лінії горизонту — це значить «не голосуємо».

«Ми під одну людину кодекс міняти не будемо. Бо це небезпечно», — пояснив на брифінгу голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов. Виправдовуючи позицію ПР, соратник Януковича відзначив, що ще півроку тому БЮТівка Наталія Королевська пропонувала посилити відповідальність за порушення статті 365; тепер же «тимошенківці» прагнуть полегшити долю порушників. «Якщо в одній голові виникає такий «плюралізм», то треба звертатися до медичних спеціалістів», — відрубав лідер фракції.

Кармазінське «спасибі»

Найбільшим жартівником учорашнього засідання був Юрій Кармазін. Нардеп із «НУНС» звично вніс до проекту цілий стос поправок. Презентуючи кожну, він неодмінно зазначав: «Спасибі жителям Донбасу…», натякаючи на скандальну кричалку фанів київського «Динамо». Кармазін казав: «Почався день — хочеться подякувати жителям Донбасу, бо без них і сонце б не встало»; «хочу подякувати жителям Донбасу, які підтримують наші поправки» (то був, знову ж таки, сарказм — усі поправки опозиції ігнорувалися) тощо.

На надцятому жарті Кармазіна в «регіонала» Георгія Скудара здали нерви. Він заявив, що йому набридло чути «оці образливі слова». «На Донбасі живе сім мільйонів чоловік. Донбас виробляє продукції утричі більше, ніж Київ, у десять разів більше, ніж Західна Україна. Ви маєте бути вдячні трудовому народові Донбасу за те, що він працює!» — заявив Скудар. Опозиція зустріла слова Скудара реготом. Надто ж коли він запропонував назвати конкретне прізвище винуватця, а не вішати ярлики на всіх мешканців Донбасу. А як відомо, конкретну особу згадано в другій частині скандального гасла — це Президент із римою до «ананаса».

БЮТівець Соболєв розповів, чому опозиція сміялася зі слів Скудара — керівника Ново­краматорського машинобудівного заводу. «Смішно, коли донецький директорат, який за безцінь захопив власність у донецькому регіоні, починає розмірковувати про те, як важко працюють мешканці регіону. Мешканці дуже важко працюють, натомість горе–директори тримають там низькі зарплати, на заводах і шахтах гинуть десятки працівників. Між мешканцями цих регіонів і верхівкою є велика прірва», — зауважив Соболєв.