Буде вам арена!

15.11.2011
Буде вам арена!

Такий вигляд мав стадіон у суботу. (Фото автора.)

До першого матчу на новому євростадіоні у Львові готувалися відповідально. Все, що не встигли завершити до відкриття, чимдуж доробляли до матчу. Організатори запевняють, що приймати перший у своєму житті матч новий стадіон готовий. Уже сьогодні по полю ганятимуть м’яча футболісти, хоча ще напередодні робітники там наносили розмітку. Аби все встигнути, роботи велися на стадіоні цілодобово і без вихідних. У дві зміни робітники фарбували, доробляли і прибирали територію. Журналістів у цей час на стадіон не пускали, мабуть, щоб не заважали працівникам. Але навіть побаченого ззовні вистачає, аби переконатися: добудувати геть усе до матчу не вдасться.

 

Буде гарно, але не зараз

Субота, до матчу залишається неповних чотири доби. Ще на під’їзді до стадіону чути гуркіт техніки. Нова дорога майже готова. На останньому відрізку робітники поспіхом укладають асфальт. Усі без винятку працівники наполегливо працюють не покладаючи рук. Тож і дорога, і тротуари вже є. Пригнічує тільки одне — місця, де мають бути клумби, просто нерівномірно завалені землею. Ближче до стадіону землю на клумбах розрівняли, але до першого матчу застелити її газоном явно не встигнуть... Хіба що впаде сніг і все сховає.

Уже майже закінчена дорога приводить до стадіону. Будівельні крани вже демонтовано. На даху кілька робітників доробляють якісь останні штрихи. По всій території розкидані будівельні матеріали. Через труби і дроти перечепитися можна на кожному кроці. Робота аж кипить! Тракторів, вантажівок та іншої техніки — не злічити. Усе це рухається і працює.

«Та нічого тут не буде готове до вівторка, — усміхається один iз працівників, не називаючи ні свого прізвища, ні імені. — Ну трохи поприбираємо та й по всьому. От до чемпіонату, і справді, все буде в шоколаді. Он там, ближче до даху, все буде розмальоване графікою, як на вишиванці. Гарно буде... А у вівторок чимось завісять, як на відкритті. А ще он той заїзд — він матиме забетоновані стіни. Поки що, як бачите, там лише завіси з будівельної плівки. Стіни точно не встигнуть звести до вівторка».

Неподалік головної споруди насипано пісок, зверху постелена плівка. За словами тих же працівників, тут має бути автомобільна стоянка, але наразі тривають лише підготовчі роботи. Трохи далі хлопці стелять газон.

Будівельники працювали, як «стахановці»

Неділя, до матчу залишилось неповних три доби. Аж очам не віритися, але дорога, яку ще вчора закінчували, вже готова. Залишилось тільки забрати купи землі, які поки що подекуди височать пірамідками. Поблизу тротуарів розкидано дошки, але їх до вівторка ще встигнуть забрати... Трохи далі робітники закінчують асфальтувати тротуар. Не зупиняє навіть холодна погода.

Навколо головної споруди робота також триває. Правда, робітників на майданчику значно менше, ніж було вчора. Але результати стахановського методу роботи також видно. Газон — майже готовий, будівельні матеріали вже не розкидано де попало, та й техніки поменшало.

Темпи робіт справді вражають. Лише за добу стадіон так разюче змінився, а до вівторка його ще більше облаштують.

«Робітники працювали цілодобово, у дві зміни, — розповідає Валерія Грицута, прес–секретар державного підприємства «Дирекція з будівництва об’єктів до Євро–2012 у м. Львові». — Дах уже повністю змонтовано. Футбольні ворота — на місці, необхідні технологічні приміщення готові до експлуатації, а пандус і головні сходи — облаштовані. За кілька днів до матчу робітники стелили бруківку на західній і південній трибуні. Також прибрали і пофарбували приміщення в адміністративно–побутовому корпусі. А вже напередодні самого матчу завершено розмітку футбольного поля. До матчу відкрили дві дороги, що ведуть до стадіону: «сьому», яка починається з вулиці Стрийської і проходить поблизу іподрому, з виїздом на кільцеву. І «восьму» дорогу, яка починається з вулиці Вернадського і примикає до «сьомої» дороги».

 

ДО РЕЧІ

У неділю львівський стадіон освятили владика Венедикт, настоятель собору св. Юра, та святі отці — представники всіх шести конфесій Львова. Під час урочистого освячення міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що перший матч на «Арені–Львів» супроводжується небувалим ажіотажем на квитки. «Для мене особисто, як і для всіх, велика несподіванка — ажіотаж бажаючих купити квитки на матч збірних України і Австрії. Їх набагато більше, ніж квитків», — каже він і додає, що квитки почали друкувати дещо запізно. «Це — перший футбольний матч на стадіоні. Всі вчаться, в тому числі і служби, які організовують продаж квитків», — заспокоює вболівальників Андрій Садовий, який зiзнався, що й сам наразi квитка на матч іще не має.