СІМ ПРИРОДНИХ ЧУДЕС СВІТУ

15.11.2011

Водоспад Ігуасу (Аргентина, Бразилія)

Це один із найбільших у світі водоспадів — каскад, який має форму півкола завдовжки приблизно 2700 м. По цьому периметру нараховують 275 окремих водоспадів. Вони відносяться до двох національних парків — аргентинського і бразильського, адже комплекс Ігуасу розташований на кордоні двох південноамериканських країн. Інші окраси цих парків — незаймані тропічні дощові ліси та безліч унікальних видів флори й фауни.

Найвищий водоспад у системі Ігуасу — Горлянка Диявола — спадає з висоти 80 м.

 

Підземна річка Пуерто­Прінсеса (Філіппіни)

Національний парк Пуерто­Прінсеса розташований на філіппінському острові Палаван. Він відомий насамперед своїми підземними річками, зокрема найдовшою у світі. Річка Пуерто­Прінсеса тече серед карстових гір, а останні 8,2 км проходить під землею, перш ніж впасти у ПівденноКитайське море. По підземному тунелю можна рухатися на човнах, спостерігаючи за унікальними природними утвореннями, представниками тваринного та рослинного світу.

 

Амазонія (Болівія, Бразилія, Венесуела, Еквадор, Гаяна, Перу, Суринам, Французька Гвіана)

Дощові ліси в басейні Амазонки займають територію у 7 млн. кв. км і вважаються «легенями» планети Земля. Сама Амазонка є найповноводнішою річкою у світі — вона несе стільки води, скільки в сумі десять інших великих річок світу, що за нею в рейтингу повноводності.

 

Комодо (Індонезія)

Національний парк Комодо в Індонезії має площу 603 кв. км. Він розташований на трьох великих островах вулканічного походження (Комодо, Рінка і Падар) та багатьох менших островах з архіпелагу Малих Зондських. Парк засновано 1980 року для захисту унікальних видів рослин, тварин та мешканців моря. Головна «фішка» цих островів — величезні ящери — комодські варани. Ці сучасні дракони сягають 3 м у довжину.

 

Затока Халонг (В’єтнам)

У цій затоці з береговою лінією завдовжки 120 км та загальною площею 1553 кв. км розташувалися 1969 островів карстових порід різної площі та форми. На багатьох островах — печери та озера неймовірної краси. У затоці мешкають 200 видів риб та 450 видів молюсків.

 

Столова гора (ПАР)

Ця гора у формі стола заввишки 1087 метрів є візитною карткою ПівденноАфриканської Республіки. Плаский майданчик на вершині гори утворився за шість мільйонів років унаслідок ерозії під впливом континентальних та океанських вітрів, які тривали шість мільйонів років. «На столі», що завдяки канатній дорозі став неабиякою принадою для туристів, можна побачити ендемічні зразки флори та рідкісних представників тваринного світу. Біля гори — місто Кейптаун.

 

Острів Чеджу (Південна Корея)

Цей вулканічний острів площею 1846 кв. км розташований за 130 км від узбережжя Корейського півострова. Головний вулкан заввишки 1950 м та 360 менших недіючих вулканів, оточені мальовничими природними ландшафтами, утворюють унікальний природний комплекс. Чеджудо спеціалізується на туризмі, має понад 560 тис. населення і є найменшою провінцією Республіки Корея.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>