Збанкрутілому — воля

11.11.2011

Очолювана канцлером Німеччини Ангелою Меркель партія — Християнсько–демократичний союз (ХДС) — підготувала резолюцію про можливий вихід окремих країн із зони євро. Як повідомляє інформаційна агенція «Блумберг», проект резолюції буде винесено на обговорення делегатів з’їзду ХДС, який відкривається наступного тижня.

У документі, зокрема, міститься положення про те, що держави єврозони, які не бажають чи не в стані виконувати всі фінансово–економічні вимоги, зумовлені цим членством, зможуть відмовитися від єдиної європейської валюти, зберігаючи при цьому членство у Євросоюзі. «Я впевнений, що з’їзд схвалить цю резолюцію. Не варто затримувати ті країни, які з власної волі хочуть залишити єврозону», — заявив впливовий депутат Бундестагу від правлячої партії Норберт Бартель.

Повідомлення про підготовку християнськими демократами такого проекту збіглося в часі з поширенням у ділових колах інформації про підготовку Берліном та Парижем кардинальної реформи єврозони, яка передбачатиме створення федерального ядра з єдиною економічною та податковою політикою. При цьому ті з 17 держав–членів єврозони, які не захочуть відмовитися від частини свого національного суверенітету, зможуть, відповідно з цим планом, її залишити.

Нагадаємо, наразі законодавство ЄС не передбачає виходу з єврозони без виходу з Європейського Союзу, але така потреба стає дедалі нагальнішою, принаймні для Греції. Багато експертів вважають, що державі, економічні проблеми якої тягнуть донизу економіку всього Євросоюзу, варто залишити єврозону й повернутися до своєї національної валюти — драхми.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Коаліційний уряд Греції очолить колишній заступник голови Європейського центрального банку Лукас Пападімос. Як повідомила вчора грецька інформаційна агенція ANA, перехідний уряд країни буде приведено до присяги сьогодні, 11 листопада, о 14 годині.

Нагадаємо, в середу попередній прем’єр–міністр Георгіос Папандреу офіційно оголосив про свою відставку. Піти з посади він погодився ще в ніч на понеділок, щоб відкрити шлях коаліційному уряду і подальшим достроковим виборам, запланованим на лютий 2012 року.

Новий коаліційний уряд під загрозою виведення Греції з єврозони за недотримання домовленостей має до лютого схвалити кредитну угоду з Євросоюзом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>