«Планета щастя» над прірвою

10.11.2011

У гаражному кооперативі на вулиці Войцеховича у Дніпропетровську зсув повністю знищив 15 гаражів, у яких знаходилися шість автомобілів. Ще 13 гаражів постали перед реальною загрозою руйнування, тож влада тепер переймається тим, щоб цього не сталося. Як повідомляє прес–служба міського голови Дніпропетровська, комунікації водо– та газопостачання не пошкоджено, і зараз триває розчистка і зміцнення схилу, який обвалився. На такі роботи знадобиться щонайменше 10 днів.

Водночас поки що нічого не відомо про те, як відшкодовуватимуть збитки власникам гаражів, які в цьому районі коштують у середньому 5 тисяч доларів.

Тим часом прес–служба партії «Україна майбутнього» вже розповсюдила інформацію про те, що місцевій владі про загрозу зсуву саме у цьому місці було відомо давно. Як повідомляє керівник фракції цієї політичної сили у Дніпропетровській міськраді Сергій Жуков, він особисто написав чотири звернення до міського голови Івана Куліченка, але отримував стандартні повідомлення про те, що розробляється необхідна документація.

І хоча влада заспокоює людей тим, що ситуацію тримає під контролем, багато мешканців навколишніх будинків сидять на валізах. Їхні побоювання безпідставними не назвеш — найближчий 9–поверховий будинок від урвища, яке вже засмоктало вищезгадувані гаражі з автомобілями, відділяють не більше 15 метрів, а від паркану дитячого садка «Планета щастя», що в Дніпропетровську вважається елітним, до початку небезпечної яруги — і взагалі вузенька стежина шириною півтора метра.

Отож у Дніпропетровську вже навіть заговорили про можливість відставки міського голови, який, мовляв, довів ситуацію до такої небезпеки. Тим паче що для обласного центру зсуви не є новою проблемою. Правобережна частина Дніпропетровська, історично розташована на трьох пагорбах, є зсувонебезпечною територією. Неподалік місця нинішньої надзвичайної події свого часу навіть довелося внаслідок цього повністю відселити дві багатоповерхівки, а в 1976 році тут же під землю провалився таксопарк. Проте найгрізнішим проявом небезпеки вважається 6 червня 1997 року, коли за лічені хвилини рано–вранці на житловому масиві Тополя–1 розсипався, немов картковий, 9–поверховий будинок, мешканцям якого дивом удалося вибігти на вулицю. Людей довелося відселити і ще з кількох будинків, які, зрештою, вистояли. А от десятки гаражів перед потерпілою багатоповерхівкою знесло за якусь мить, забравши життя однієї людини — сторожа.