НОВИНИ ПЛЮС

10.11.2011

Грузія пустила Росію в СОТ

Росія і Грузія підписали двосторонню угоду щодо приєднання РФ до Світової організації торгівлі. Як повідомляє сайт Civil.ge, підписання відбулося в Женеві. Раніше Москва і Тбілісі в ході переговорів домовилися про компромісний варіант угоди, розроблений за посередництва Швейцарії. Документ, зокрема, передбачає розміщення на сухопутних ділянках кордону міжнародних спостерігачів, які вестимуть контроль за пересуванням вантажів. Минулої суботи сторони остаточно погодили текст угоди. Нагадаємо, Росія намагається стати членом СОТ із 1993 року. Останньою перепоною на цьому шляху була Грузія, яка як член СОТ не давала свою згоду на приєднання Росії до організації після воєнних дій 2008 року.

Польща судиться з «Газпромом»

Польська державна газова компанія PGNiG подала в арбітражний суд Стокгольма позов проти російського «Газпрому» з вимогою знизити ціни на газ у рамках довгострокового контракту. Раніше PGNiG повідомляла, що домагається 10–відсоткової знижки від чинної ціни. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, поляки вимагають перегляду умов контракту, укладеного у вересні 1996 року між PGNiG, «Газпромом» і «Газпром експортом». Після того як «Газпром» цього року зробив знижку в розмірі 15 відсотків для Естонії й Латвії, у жовтні Польща пригрозила російській стороні міжнародним арбітражем, якщо «Газпром» не змінить формулу ціноутворення газу й для неї.

Польський парламент уперше очолила жінка

Головою Сейму Польщі вперше в історії обрано жінку — 55–річну лікаря–педіатра, екс–міністра охорони здоров’я Еву Копач. Під час понеділкового голосування за неї проголосувало 300 депутатів (для ухвалення рішення потрібно щонайменше 227 голосів).

Протести в Сирії: понад 3500 жертв

Починаючи з березня, коли почалися протести проти режиму президента Башара Асада, кількість загиблих у Сирії перевищила 3500 і надалі зростає, повідомила вчора представник Верховного комісара ООН з прав людини Равіна Шамдасані. Минулого тижня на саміті Ліги арабських країн було оголошено, що влада Сирії погодилася прийняти запропонований цією організацією план мирного врегулювання й вивести армійські підрозділи з населених пунктів. Але, за даними ООН, уже після цього урядові війська вбили ще понад 60 противників влади — переважно в місті Хомс, де війська застосовують у житлових районах танки та важку артилерію.

Не на тих нарвалися

Унаслідок нападу на базу сил НАТО в Афганістані позавчора загинуло близько 60 бойовиків руху «Талібан». Як повідомили вчора представники афганської влади, велика група екстремістів, озброєна вогнепальною зброєю та гранатометами, напала на розташування військ Альянсу у прикордонному з Пакистаном регіоні провінції Пактика. Жертв серед коаліційних сил та мирного населення немає.

Росіянин зібрав у квартирі 29 трупів

У квартирі 45–річного історика з Нижнього Новгорода Анатолія Москвіна російська поліція виявила 29 жіночих трупів. Чоловік викопував їх із могил і муміфікував, перетворюючи на своєрідні ляльки. Порушено кримінальну справу за статтею «наруга над тілами померлих та місцями їх поховання», «муміфікатора» заарештовано.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>