Ті самі і транссексуал

09.11.2011
Ті самі і транссексуал

Анна Гродзька — перший транссексуал у польському Сеймі. (Фото Рейтер.)

Новообраний Сейм (нижня палата парламенту) Польщі сьомого скликання учора вперше зібрався на засідання. Нагадаємо, парламентські вибори у Польщі відбулися 9 жовтня. Конституція вимагає, щоб новообрані парламентарії зібралися на перше засідання рівно через місяць після обрання. За традицією, у першому засіданні Сейму беруть участь також колишні його спікери, дипломатичний корпус, представники судової влади, збройних сил, органів самоврядування й католицької церкви. Особливу увагу преси, надто закордонної, було прикуто до депутата Сейму від «Руху Палікота» — 57–річної Анни Гродзької. Ця жіночка раніше була... чоловіком на ім’я Кшиштоф, але пройшла у Таїланді операцію зі зміни статі. Вперше в історії католицької Польщі членом парламенту став транссексуал.

Напередодні першого засідання Сейму сталася прикра подія — розкол у головній опозиційній партії «Право і справедливість». Із неї вийшли 17 депутатів на чолі з головним «розкольником» Збігнєвом Зьобро, тому цю групу вже охрестили «зьобристами». Розкольники заявили, що їх не вдовольняє стан справ усередині «ПіС» та стиль правління голови партії Ярослава Качинського. Дивує те, що вони усвідомили це відразу після виборів, коли вже пройшли до парламенту за списками «ПіС». «Зьобристи» вже утворили свою окрему парламентську фракцію під назвою «Солідарна Польща». Із «Права і справедливості» розкольників виключили.

На початку засідання Сейму прем’єр–міністр Дональд Туск оголосив про відставку свого уряду, а президент Броніслав Коморовський доручив йому виконувати обов’язки прем’єра до формування нового складу ради міністрів. Який знову очолить Туск, чия партія «Громадянська платформа» впевнено перемогла на виборах.

Новий уряд має скласти присягу до 22 листопада. Уже відомо, що деякі ключові міністри збережуть свої посади: Радослав Сікорський залишиться головою МЗС, Яцек Ростовський — міністром фінансів, Ельжбета Беньковська — міністром регіонального розвитку. Міністерство оборони, ймовірно, й надалі очолюватиме Томаш Щемоняк. Загалом, Дональд Туск пообіцяв провести глибоку реорганізацію уряду і повідомив, що зі старого складу збережуть свої портфелі «лише п’ять–шість міністрів». Польська селянська партія, яка разом із «ГП» входить до складу правлячої коаліції, вже заповнила свою квоту з трьох міністерських портфелів: Вальдемар Павляк — віце–прем’єр і міністр економіки, Йоланта Федак — міністр праці та Марек Савіцький — міністр сільського господарства.

Учора о 17.00 також відбулося перше засідання нового Сенату за участі президента, на якому 100 сенаторів склали присягу та обрали маршалка (голову верхньої палати парламенту). Свою посаду мав зберегти дотеперішній спікер Богдан Борусевич, який стане першим в історії Польщі маршалком, який збереже свою посаду впродовж трьох скликань — він очолює Сенат з 2005 року.

 

ДОВІДКА «УМ»

До складу Сейму Польщі сьомого скликання входять 207 депутатів від «Громадянської платформи», 157 — від головної опозиційної партії «Право і справедливість», 41 — від антиклерикальної партії «Рух Палікота» (за прізвищем її лідера), 28 — від Польської селянської партії, 26 — від Союзу лівих демократичних сил та один представник німецької меншини.

«Громадянська платформа», як і в попередньому скликанні Сейму, утворила коаліційну більшість із Польською селянською партією, з якою й сформує майбутній уряд.

Найбільші шанси на обрання спікером Нижньої палати має висуванка «Громадянської платформи» Єва Копач, яка в такому разі стане першою в історії жінкою на чолі польського Сейму.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>