НОВИНИ ПЛЮС

09.11.2011

Страйки в Європі

Масові страйки, які останній рік не вщухали в Греції, перекинулися й на інші країні Європи. Учора в Португалії відбувся загальний страйк транспортників, профспілки яких незадоволені економічною політикою влади, зокрема скороченнями субсидій та масовими звільненнями.

В Італії страйкували водії автобусів і таксисти, протестуючи проти політики уряду Сильвіо Берлусконі. У Франції другий день поспіль не вийшли на роботу залізничники — таким чином співробітники цієї галузі протестують проти планів Євросоюзу залучити нових гравців на ринок пасажирських перевезень. Люди бояться, що якщо закон ухвалять, то вони можуть залишитися на вулиці.

Клінтон: іслам і демократія — сумісні

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявляє, що Сполучені Штати готові співпрацювати з поміркованими ісламістами, прихід яких до влади став можливим у низці країн, де цього року були повалені авторитарні режими. При цьому вона зазначила, що умовою такої співпраці має бути визнання ісламістськими партіями демократії і влади закону, повага до прав жінок і меншин. Клінтон також назвала «помилковими й образливими» твердження про те, що іслам не сумісний із демократією.

Каддафі заповів терористам помститися за нього?

Колишній лівійський лідер Муаммар Каддафі «заповів» 28 млн. доларів терористам, які мають помститися повстанцям і НАТО за його повалення. Про це повідомляє єгипетська преса з посиланням на колишнього гендиректора Арабської організації праці Ібрагіма Кувейдара. За його словами, зустріч із терористами, на якій обговорювався план «помсти після падіння режиму», Каддафі провів у своїй резиденції близько півроку тому. «Він передбачав проведення терактів у лівійських, а також арабських і європейських містах, в тих країнах, які підтримали революцію 17 лютого», — зазначив Кувейдар. Він також заявив, що на території Єгипту зараз перебуває близько 148 функціонерів колишньої лівійської влади, які втекли до сусідньої країни, коли відчули, що режим похитнувся. Діючи підпільно, вони, на думку Кувейдара, можуть здійснити низку політичних кроків для того, щоб «нашкодити народній революції».

Хвиля землетрусів

Планетою прокотилася хвиля землетрусів. Зокрема, підземні поштовхи потужністю до 6,9 бала було зафіксовано біля острова Окінава на півдні Японії. Також землетрус магнітудою 5,9 бала було зафіксовано позавчора увечері неподалік нікарагуанської столиці Манагуа, передає Геологічна служба США. Інформації про жертви й постраждалих не надходило.

Трагедія в Індії

У тисняві на релігійному святі в Індії загинули щонайменше 22 людини, ще близько півсотні отримали поранення. Як повідомляє індійська газета «Таймс», сотні тисяч прочан зібралися на березі річки Ганг у місті Харідвар на честь сторічного ювілею народження пандита Шрі Рам Шарми. Під час урочистої ходи південні ворота табору прочан не витримали натиску натовпу і обвалилися. Кілька людей впали, а інші продовжували йти, і виникла тиснява.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>