Відкрутили резервний кран для Європи

09.11.2011

У німецькому Любміні вчора було не протовпитися від «особливо поважних персон»: канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Росії Дмитро Медведєв, прем’єр­міністри Нідерландів та Франції Марк Рютте і Франсуа Фійон і ще чимало визначних постатей, включно з екс­канцлером ФРН Герхардом Шредером. Нині він очолює компанію «Норд стрім» — саме на запуск її головного і єдиного дітища, газопроводу по дну Балтійського моря «Північний потік», уся ця представницька компанія вчора й з’їхалася до містечка в німецькій землі Мекленбург—Передня Померанія. Це лише перша нитка газопроводу — друга має запрацювати до кінця 2012 року.

Як повідомив напередодні директор за погодженням компанії Nord Stream AG Дірк фон Амельн, газопровід запрацює з потужністю 1 млн. кубометрів газу на годину, що дозволить забезпечити прокачування 8,5 млрд. кубометрів на рік. Нагадаємо, 6 вересня з легкої руки президента Медведєва в Росії почалося заповнення першої нитки газопроводу «Північний потік» так званим «технічним» газом — цей етап був потрібен для того, щоб привести першу нитку газопроводу в повну готовність до транспортування газу.

Завдяки «Північному потоку» російський газ постачатиметься напряму до Німеччини (а далі — до Франції, Нідерландів, Великої Британії, Данії тощо), оминаючи транзитні держави Україну та Польщу. При цьому Ангела Меркель зауважила, що нинішня ціна російського газу не дуже влаштовує Німеччину, тож закуповувати його ще більше може виявитися невигідним.

Водночас пані канцлер наголосила, що «Північний потік» є «стратегічним проектом співпраці між Росією та Євросоюзом», який «сприятиме безпечному газопостачанню Європи».

«Від «Північного потоку» всі отримають однакову вигоду — і Росія, і країниспоживачі газу», — висловила переконання Меркель. І додала, що довгострокова співпраця між РФ та Євросоюзом «дає всім великі економічні шанси». «Росія — найбільший партнер ЄС у галузі енергетики. А цей газопровід — найбільший проект нашого часу, який відповідає найвищим стандартам. І все це було виконано за дивовижно короткий проміжок часу!»

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, присутній при запуску, у своєму виступі також наголосив на «постійному зростанні й величезному потенціалі» співпраці ЄС із Росією. «Росія впродовж десятиріч була й залишається найважливішим постачальником вугілля, нафти, урану і, дедалі більшою мірою, газу. Завдяки «Північному потоку» європейська газотранспортна мережа розвинута настільки, що гарантує надійність функціонування газового ринку в майбутньому і нашу безпеку в галузі енергопостачання», — наголосив представник Єврокомісії.

Нагадаємо, українські експерти звертають увагу, що навіть після введення в дію другої гілки газопроводу «Норд стрім» наступного року Україна залишатиметься провідним транзитером газу в Європу, оскільки «Північний потік» не спроможний забезпечувати газопостачання ЄС навіть на третину.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>