НОВИНИ ПЛЮС

09.11.2011

Призначено дату саміту Україна–ЄС

Міністерство закордонних справ України підтвердило, що саміт Україна–Євросоюз відбудеться 19 грудня в Києві. Про отримання відповідної ноти з Брюсселя вчора на брифінгу повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров. За його словами, головним здобутком саміту має стати офіційне оголошення про завершення переговорів щодо угоди про асоціацію України з ЄС. Наразі делегації України та Європейського Союзу продовжують роботу з узгодження ключових питань переговорного процесу, які ще залишаються невирішеними. «Виходимо з того, що ця робота буде завершена найближчим часом», — сказав Дикусаров.

Заступник міністра закордонних справ Віктор Майко додає, що до середини грудня має бути врегульовано і всі питання, які стосуються створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. «Угода про ЗВТ є частиною угоди про асоційоване членство. Процес щодо ЗВТ повністю врегульовано, і в ході останнього візиту до Брюсселя Андрія Клюєва було поставлено остаточну крапку в цьому питанні. Було знято всі протиріччя, і тепер ми очікуємо тільки політичних рішень», — сказав пан Майко.

Нагадаємо, з огляду на політичну ситуацію в Україні раніше Євросоюз вирішив перенести саміт Україна–ЄС на пізнішій термін. Спочатку проведення саміту було заплановано на 14 грудня.

Янукович поїде до Польщі

Віктор Янукович складе компанію президентам Польщі та ФРН Броніславу Коморовському і Крістіану Вульфу на святкуванні 200–річчя Вроцлавського університету 15 листопада. Про це пише «Газета виборча». За даними видання, крім участі в публічному заході, глави трьох держав говоритимуть про ситуацію в Україні, зокрема про засуджену до семи років Юлію Тимошенко і про шанси на укладення угоди про асоціацію з ЄС.

Після Другої світової війни університет Вроцлава було відновлено на основі Львівського університету. Вроцлав та Львів є містами–партнерами і тісно співпрацюють у різних областях, зокрема і Євро–2012.

Рейтинг закритості

Віце–прем’єри Сергій Тігіпко та Андрій Клюєв, міністри освіти Дмитро Табачник, культури — Михайло Кулиняк, АПК — Микола Присяжнюк потрапили до чільної п’ятірки в рейтингу «розбудовників стіни між владою та громадськістю». Такі результати оприлюднили вчора в Києві на презентації «загальнонаціонального звіту із моніторингу формування громадських рад при центральних та місцевих органах виконавчої влади».

«У звіті ми хотіли показати, як органи виконавчої влади виконали урядову постанову по створенню громадських рад. Результати моніторингу засвідчують, що майже половина центральних органів виконавчої влади досі не зрозуміли суспільної важливості громадських рад. Адже на сьогодні лише при 37 центральних органів виконавчої влади із 78 сформовано громадські ради», — заявив Максим Лациба, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень, що долучився до розробки звіту.

Джемілєв піде з політики, а татари — на вибори

Голова Меджлісу кримсько–татарського народу Мустафа Джемілєв вирішив піти у відставку. «Я постарів і хочу дати дорогу молодим», — заанонсував він своє рішення газеті «Коммєрсант–Україна».

Народний депутат України від «НУНС», колишній дисидент Джемілєв уже двічі намагався піти з посади голови Меджлісу — у 2007 і 2009 роках, але більшість делегатів курултаю не приймали його відставку на тій підставі, що в статутних документах меджлісу не передбачене добровільне складання повноважень. Однак 68–річний лідер кримських татар знайшов лазівку в правилах: «Єдиний вихід — не балотуватися в делегати курултаю, тому що голову обирають із числа делегатів».

До речі, за словами Мустафи–аги, з прицілом на участь у наступних парламентських виборах Меджліс — традиційний партнер Народного руху України — тепер веде переговори з іншими політичними силами, зокрема з партіями «Фронт змін» та «УДАР» (оскільки НРУ не може гарантувати потрапляння кримських татар до ВР).