«Очі ...», які бачать крізь віки

08.11.2011

Урочистості з цієї нагоди за участю керівників обласної та місцевої влади, представників громадськості відбулися у селі Мар’янівка Гребінківського району. Саме тут, на колишньому хуторі Убєжище (так перейменував родове гніздо Гребінчин Яр батько майбутнього письменника — відставний штабротмістер Малоросійського кавалерійського полку) у сім’ї дрібного поміщика 2 лютого 1812 року (за новим стилем) народився Євген Гребінка. Після навчання у Ніжинському ліцеї за прикладом багатьох вихідців із дворянських родин він поїхав на державну службу до столиці тодішньої Російської імперії — Петербурга. Однак, на відміну від земляків, які вирушали туди винятково «на лови щастя і чинів» та прагнули якнайшвидше забути власне провінційне коріння, молодий поет, прозаїк, байкар, критик не лише завжди пам’ятав свою малу батьківщину, а й став фундатором своєрідної «могутньої купки» українських літераторів і митців у Петербурзі.

Його знають передовсім як автора всесвітньо відомого романсу «Очи черные ...», а також байок, романів, повістей, оповідань російською та українською мовами. Та не кожному відомо про те, що Євген Гребінка брав найбезпосереднішу участь в організації викупу з кріпацтва Тараса Шевченка, допомагав йому в самоосвіті, виданні перших творів, мандрівках Україною, знайомив генія зі знаковими для нього людьми. «Тіло моє було в столиці, а душа далеко — в рідному степу, під солом’яною покрівлею маленького будиночка», — писав він батькам. Зрештою, його передсмертним заповітом найріднішим людям стали такі слова: «Візьміть мене додому, хай мені заспіває жайвір у рідному краї».

Напередодні 200річчя з дня народження видатного земляка у Мар’янівці за кошти обласного та інших бюджетів оновили та впорядкували місце, яке раніше було родовим цвинтарем його родини. Зокрема, тут капітально відреставрували постамент і погруддя Євгена Гребінки, встановили стелу з викарбуваними іменами похованих поруч близьких родичів. Водночас укладена довкола тротуарна плитка, встановлені ліхтарі освітлення, лавки для відпочинку та ошатна огорожа перетворили згадану «заштатну» місцину на гідний світочів українства прихисток вічного спочинку, за який не буде соромно перед численними гостями, що приїдуть на ювілейні урочистості. Водночас у місті Гребінці триває ремонт районного Будинку культури, який планують завершити до тієї ж таки ювілейної дати.