Вийти з піке ціною влади

08.11.2011

На саміті «Великої двадцятки», що завершився наприкінці минулого тижня в Канні, керівництво Греції під тиском провідних країн єврозони відмовилося від ідеї проведення референдуму про ставлення до закордонної допомоги та довіри уряду. Натомість ініціатори референдуму вирішили самі зійти зі сцени: грецька влада оголосила на 19 лютого позачергові парламентські вибори, а прем’єр–міністр Георгіос Папандреу пішов у відставку. Таким чином Греція намагається уникнути з політичної безвиході, аби отримати наступну порцію міжнародної фінансової допомоги.

До виборів країною керуватиме так званий «уряд єдності», главу якого мали призначити або вчора пізно увечері, або вже сьогодні. Відповідної домовленості було досягнуто позавчора під час зустрічі між на той час іще чинним прем’єр–міністром Папандреу, лідером провідної опозиційної партії «Нова демократія» Антонісом Самарасом та президентом Карлосом Папульясом.

Можливими претендентами на посаду тимчасового прем’єра наразі називають колишнього віце–президента європейського Центробанку Лукаса Пападемоса та чинного міністра фінансів Евангелоса Венізелоса, який, у будь–якому разі, щонайменше збереже свою нинішню посаду.

Греції конче треба продемонструвати міжнародним позичальникам, що вона може виконати взяті на себе зобов’язання щодо скорочення бюджетного дефіциту та зменшення боргів. Країні дуже потрібні гроші, інакше дефолт може спіткати греків вже у грудні.

 

ІНШІ ДОМОВЛЕНОСТІ

«Саміт продемонстрував, що Європа зберігає довіру до себе у питаннях кризи, яка охопила її», — заявив на завершенні саміту «Великої двадцятки» президент Франції Ніколя Саркозі. Він наголосив, що ця зустріч дала конкретні відповіді на найбільш гарячі проблеми, які турбують як європейську, так і світову економіку. До такої конкретики, зокрема, належить угода про виділення 29 провідних світових банків, які зобов’язуються проводити лише безпечні фінансові операції, щоб можливе банкрутство одного з них не мало жодних серйозних наслідків для платників податків. Інша суттєва домовленість стосується Міжнародного валютного фонду, який буде зміцнений і почне обслуговувати також зону євро з метою розв’язання кризи заборгованості.

Учасники саміту також домовилися стосовно Європейського фонду фінансової стабілізації та узгодили список 11 так званих податкових раїв, тобто країн та офшорних зон, у банках яких осідають незаконно здобуті кошти. У зв’язку з цим було підписано угоду про міжнародну співпрацю у боротьбі з ухилянням від сплати податків, зокрема і в міжнародних трансакціях. Ця угода може принести урядам десятки мільярдів додаткових доларів. Також досягнуто домовленості стосовно того, щоб обмінні курси валют більше стимулювали ринок.

До невдач саміту відносять те, що у Канні не вдалося досягти порозуміння щодо оподаткування фінансових операцій, але Саркозі висловив упевненість, що такий податок буде запроваджено в країнах ЄС уже наступного року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>