Двадцять днів із Буддою

08.11.2011
Двадцять днів із Буддою

Будда на виставці «Скарб Тибету». (Фото з сайту buddhadays.in.ua.)

Сьогодні в Українському домі розпочинаються Дні буддійської культури. Проект, що триватиме до 27 листопада, розрахований як на посвячених, так і на тих, хто з цією сторінкою в історії розвитку людства познайомиться вперше.

Різножанрову програму Днів буддійської культури відкриває виставка «Скарб Тибету». Це унікальна мандрівна експозиція, що складається з–понад 300 оригінальних експонатів (сувійний живопис, буддійські статуї, предмети побуту та художнього промислу, храмові музичні інструменти, ритуальні предмети), привезених iз Тибету, Непалу, Бутану та Індії. В Українському домі проходитимуть також лекції та майстер–класи.

15 та 16 листопада в кінотеатрі «Кінопанорама» будуть презентовані фільми про буддизм: міжнародний проект «У пошуках стародавнього Тибету. Подорож до спадщини Буд» та «Прозорий Лама» росіянки Анни Новікової. 24 листопада в Українському домі свою картину «Подорож, сповнена глибокого змісту» представлятимуть автори Андрій Толошний та Євгенія Григор’єва.

Чи є лінія дотику між буддизмом і сучасним мистецтвом в Україні? Над цим питанням розмірковують Андрій Бабчинський, Андрій Базюта, Юлія Балаєва, Олександр Гнилицький, Ксенія Гнилицька, Марія Гончар, Леся Заяць та інші художники, що беруть участь у виставці «Форма пустоти» (галерея «Боттега», виставка триватиме до 24 листопада).

Дні буддійської культури завершаться спільною безперервною 12–годинною медитацією.