Цирк від contemporary art

04.11.2011
Цирк від contemporary art

Величезні полотна Макса Вітика із циклу «Галюцинації в Засупоївці» Петро Гончар назвав найцікавішими з усіх галерейних експонатів. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Шостий за ліком арт–ярмарок Kyiv Contemporary Art цього тижня — головний «оглядовий» майданчик для галерейників і колекціонерів. З огляду на те, що сучасне мистецтво — найдинамічніший культурний сегмент українського сьогодення, а «Культурний проект» Наталі Жеваго навіть оголосив спеціальну освітню програму для пенсіонерів — безкоштовний курс лекцій «Мистецтво ХХ століття», 30 галерей на Kyiv Contemporary Art, серед яких кілька російських,одна французька і одна німецька, для найбільшого вітчизняного арт–ярмарку, — це мало. Економічна криза дещо пригальмувала «грибний» ріст галерей і їхні амбіції щодо участі у крупних міжнародних ярмарках (у Базелі, Маямі, Дубаї), тому більшість провідних гравців ринку contemporary art — у зборі: галерея Боттега, харківські «муніципалка» і VOVATANYA, «Колекція», Mironova Gallery, «Триптих», нова багатообіцяюча Stedley Art Foundation, Kyiv. Fine Art. Звісно, в першу чергу з цієї виставки на сторінки інтернет–видань, газет і журналів потрапили інсталяція Девіда Датуни «Україна. Погляди мільйонів» американського художника, якого промотує Mironova Gallery, — прапор і герб України «вкритий» окулярними лінзами, і під ними — газетні вирізки, портрети політичних діячів, спортсменів, артистів, де Януковича непропорційно багато; стьобний жлоб–арт Антіна Мухарського; фотографії пітерського художника Влада Мамишева–Монро в образі Юлії Тимошенко, що повторюють пози і жести лідерки БЮТ на рекламних плакатах; фантазії на теми актуальної політики Сергія Пояркова і вкрита блискітками фігура Майкла Джексона. Це той цирк, який у contemporary art доступний масам і за яким обиватель таврує усіх сучасних митців.

Kyiv Contemporary Art –2011: домінування живопису із вкрапленням фотографій

На цьогорічному ярмарку потішили абстракціоністи. Прекрасні роботи Анатолія Криволапа в боксі галереї «Триптих» вібрують фарбами й емоціями (днями в ЗМІ промайнула інформація, що картину Криволапа «Ніч. Степ» продали на аукціоні Phillips de Pury & Co за 124 тисячі доларів, тому на художника дивилися з підвищеною повагою). Емоційні ландшафти, вид згори Юрія Ваткіна (професійний художник, він 15 років займається с/г бізнесом) спільно з відео Володимира Бисова складають проект On Earth, який представили Art–agency та Харківська муніципальна галерея. А ще величезні яскраві експресивні полотна Макса Вітика із циклу «Галюцинації в Засупоївці» («Боттега») — директор музею імені Івана Гончара Петро Гончар назвав його роботи найцікавішими з усіх галерейних експонатів.

Цікавий проект Made in Ukr II представила Art–Agent Ukr Gallery, в якому Олег Тістол, Микола Маценко, Віллі Реунов, Марина Скугарєва намагаються переосмислити поняття традицій, стереотипів, зміни мистецького дискурсу в рамках української культури. Робота Віллі Реунова «Український Лувр» у цьому плані дуже символічна. Ця галерея є віртуально–мережевою і діє в чотирьох містах України з офісом у майстерні Олега Тістола. «Боттега» теж представила колективний проект — тут є роботи Данила Галкіна, Сергія Момота, Олексія Салманова, Зої Орлової, Валерії Трубіної та інших.

Звісно, на ярмарку можна знайти популярних Чичкана, Ройтбурда (цілий серіал), Владу Ралко, Віктора Сидоренка, Георгія Сенченка. 95 відсотків пропонованого «товару» — це живопис, рідкісний виняток — фотографія: стереоскопічні «хамелеони» Антона Соломухи, сто п’ятнадцяте перевдягання Мамишева–Монро і фотографії міжнародних майстрів із Brucie Collections Gallery. Тут можна сторгувати щось «м’ясне» від Владислава Шерешевського з серії «Сало, полотно, олія» за 8—10 тисяч доларів, а можна за 3 тисячі зелених купити графічну роботу Олександри Жумайлової–Дмитровської. Утім більшість галеристів свої прайс–листи не оприлюднюють, кажуть, випадкові люди тут не ходять, а колекціонери й так знають порядок цін на імена, модні напрями і хороші роботи.

Сайд–спецпроекти

Крім ярмаркової діяльності й зустрічей за келихом вина з нагоди презентацій проектів, у правому крилі «Арсенала» розташовані спецпроекти. Набридлий своїми мавпами Ілля Чичкан спільно з молодим графітістом PSYFOX представив проект «Задній вхід у музей»: хто не встигне розглянути цю помальовану стіну в «Арсеналі», зможе насолодитися польотом думки в PinchukArtCentre, де невдовзі експонуватиметься проект. Мені видався цікавим польський проект (куратор Моніка Шевчик) «Мандрівка на Схід», в якому художники із пострадянських країн розбираються зі своїми травмами дитинства — від агіток за Сталіна і Леніна до розбитих клумб і фотографій сільських весіль. В цьому ж розділі можна знайти знайомі обличчя з Фейсбука — Анатолій Бєлов намалював портретну галерею ФБ–аватарок, задокументований політ на приватному літаку Ріната Ахметова Алевтини Кахідзе та інші цікаві роботи. Ще два спецпроекти — японська платформа, де голову можна зламати від «інопланетного» арт–хаосу шести японських художників, і відео французької художниці Марі Рене про механізми, їх взаємодію з людьми, зокрема українськими моряками.

Виставка триватиме до 12 листопада, вхід — 40 гривень. Відвідання Kyiv Contemporary Art в будній день гарантує можливість несуєтного спілкування з мистецтвом, і пам’ятайте: дивитися треба на роботи, а не на імена.