...І кулемет для повного щастя

03.11.2011

Відбувалося все, як і має бути за пригодницьким жанром, уночі. До Шосткинського міського відділу мiлiцiї надійшло повідомлення, що невідомий проник до приміщення музею при Шосткинському казенному заводі «Зірка», відтак на місце події відразу виїхала група правоохоронців. «Під час огляду прилеглої території ми побачили чоловіка, який ховався неподалік. Поряд із ним лежав украдений кулемет, металева каска та одяг воїнів–інтернаціоналістів. А от пілотку зловмисник вирішив приміряти на себе», — розповів командир взводу патрульної служби Володимир Омельченко.

У міліції, куди привезли любителя мілітарних реліквій, з’ясували, що це не перша крадіжка з музею. Спершу він прийшов туди як відвідувач, благо, музей підприємства відкритий для всіх і відвідування його безкоштовне. А оскільки відчував полум’яну пристрасть до речей, пов’язаних із війною, не стримався і «прихопив» собі «сувеніри». Непомітно йому вдалося винести плащ–намет, речовий мішок із зображенням німецької свастики, солдатський кашкет... Речі, зауважимо, не маленькі. Утім про ретельність збереження експонатів музею навряд чи варто говорити. У час економічних негараздів штат його скоротили, й тепер на кілька залів є лише один співробітник.

Отож, вдало провівши операцію, колекціонер вирішив здійснити ще одну. Тим паче що вже облюбував бажане. І, схоже, у вчинкові своєму не вбачав чогось поганого. «27–річний затриманий виглядає ніби цілком адекватно, міліціонерам про своє хобі розповідав із захопленням, — зауважує «УМ» помічник начальника Шосткинської міліції Тетяна Міняйло. — Виявилося, крадій мріяв про... власний музей у себе вдома». «Кулемет у вільному продажу придбати неможливо, ось і пішов на крадіжку. Аби моя воля, жив би в музеї», — видавав одкровення затриманий.

Побувавши у квартирі зловмисника, міліціонери знайшли вкрадені експонати та сім набоїв різного калібру. Речі повернули до музею, а на «колекціонера» чекає відповідальність. Згідно з Кримінальним кодексом, хобі може коштувати йому позбавлення волі на термін до шести років.