ПАН карикатурист

03.11.2011
ПАН карикатурист

Андрій Потопальський: до політики — з гумором. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Український карикатурист Андрій Потопальський, який відомий нашим читачам завдяки численним політичним ілюстраціям в «Україні молодій», відкрив власну виставку у будівлі Верховної Ради. Герої численних карикатур художника — народні депутати — можуть зблизька подивитися на роботи Потопальського. Експозиція з назвою «Зріз історії в малюнках» розташована у холі на третьому поверсі, при вході до гостьової ложі та ложі преси.

«Народні депутати реагують на карикатури позитивно. Сміються. Фотографують на мобільні телефони, — каже Потопальський у коментарі «УМ». — Чи ображаються? Ні! Я дотримуюсь принципу — не перекручувати. Головне, щоб була об’єктивність. Робота може не подобатись ні тим, ні іншим — але ніхто не може закинути, що я десь надурив».

На виставці презентовано понад сто робіт. Є ілюстрації кількарічної давнини, є свіжі. Є ті, котрі малювалися роками, а є такі, які писалися імпульсивно, на одному подиху. Пан Потопальський (до речі, на малюнках він підписується як «ПАН») висміює кнопкодавів, олігархів, коаліцію. Є цілі блоки карикатур, присвячені інтеграції в Євросоюз, «газовим війнам» із Росією, чварам у «помаранчевому» таборі, соціальній прірві між грошовитою елітою та пересічними українцями.

«Я хочу на простих речах показати значимі процеси, — каже Потопальський. — Ці речі трапляються нам щодня, ми вже до них звикли. Але я хотів відобразити це. Намалюю графіку — проблема постає в іншому ракурсі, карбується в пам’яті».