Під кедром і вербою

02.11.2011
Під кедром і вербою

Погруддя Михаїлу Нуайме, створене харківським скульптором Володимиром Кочмаром у Полтаві. (автора.)

Минулої суботи на території Полтавської державної аграрної академії відкрили погруддя класику арабської літератури, видатному ліванському письменнику і перекладачеві Михаїлу Нуайме. Саме в цьому приміщенні тодішньої духовної семінарії з 1906 по 1911 рік навчався майбутній майстер слова, популяризатор української та російської культур в арабському світі. В урочистостях iз нагоди відкриття погруддя, крім представників місцевої влади та громадськості, взяли участь Посол Лівану в Україні Юсеф Садака, за ініціативою якого й виготовили та спорудили цей пам’ятник, племінник письменника Надім Наймі, а також їхні земляки, котрі навчаються чи працюють у нашій державі.

Як відомо, Михаїл Нуайме народився 1889 року в бідній християнській (православній) родині неподалік Бейрута. Через підкорення його батьківщини Османською імперією одержати там повноцінну освіту на той час було практично неможливо. Тож після відвідувань школи та семінарії, що діяли при тамтешніх російських православних громадах, Палестинське товариство направило здібного юнака на навчання у Полтаву. Однак тут, у духовній семінарії, він по–справжньому захоплюється не богослов’ям, а російською літературою, творчістю, пише перші віршовані рядки. Навіть перше кохання зустрів на Полтавщині, яке, втім, виявилося нещасливим. Згодом навчався у Вашингтонському університеті, служив у американській армії, повернувся на батьківщину вже зрілим чоловіком. За своє майже столітнє життя написав 99 книг, Михаїла Нуайме вважають одним із фундаторів нової арабської літератури. При цьому завжди пам’ятав Україну, її чарівну природу і привітних людей, у 1962 році знову відвідав Полтаву.

До речі, на території аграрної академії це вже четвертий (!) «іменний» пам’ятник, не кажучи про кам’яне пошанування свиней, лосів, інших тварин і птахів. Немає тут, як і загалом у Полтаві, лише пам’ятника ще одному учневі тієї ж таки духовної семінарії, одному з фундаторів Української держави, голові Директорії УНР, головному отаману її військ Симону Петлюрі. За сприяння «помаранчевої» обласної влади патріотична громадськість міста у 2006 році домоглася встановлення на згаданому будинку аграрної академії лише «петлюрівської» меморіальної дошки, з–під якої «доброзичливці» вже відірвали поличку для квітів… Наступного ж року спроба гідно увічнити пам’ять видатного земляка закінчилася тим, що тодішня БЮТівська мерія Полтави на чолі з українофобом Андрієм Матковським демонтувала навіть освячену кам’яну стелу («наріжний камінь») на місці майбутнього пам’ятника Симону Петлюрі.