Кримінальний елемент законодавства

02.11.2011
Кримінальний елемент законодавства

Блокування трибуни було менш радикальним, аніж акція «чорнобильців». (УНІАН.)

Цей тиждень обіцяє бути відповідальним для парламенту. На порядку денному — бюджетний процес, ухвалення нового виборчого закону тощо. Втім, фракція Блоку Юлії Тимошенко вирішила, що депутатський корпус може трохи зачекати, бо його, БЮТу, лідерка й досі перебуває у СІЗО. Учора вранці народні депутати з «Батьківщини» заблокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи декриміналізації 365 статті Кримінального Кодексу — тієї самої, за якою засуджено Юлію Тимошенко. Окрім того, соратники екс–Прем’єрки висунули пропозицію розпустити Верховну Раду й порушили питання про можливість відвідин Тимошенко депутатами.

БЮТівці підперли стільцем двері, що вели до президії. А над трибуною повісили плакат із написом «Юлі — волю!». За збігом обставин, парламентське блокування отримало підтримку з вулиці — надворі тривала акція «чорнобильців», котрі в гніві спромоглися завалити металеву загорожу й прорвалися до стін Верховної Ради. Фракція Тимошенко вловила настрої вулиці й висунула ще одну вимогу — вилучити із законопроекту про виконання рішення судів пункти про обмеження виплат для «пільговиків».

«Тим, хто намагається переконати українське суспільство у тому, що фракція БЮТ вимагає декриміналізувати ще сталінські статті лише через Юлію Тимошенко, то хочемо їм нагадати, що так звана судова реформа в Україні робилася заради одного — щоб підпорядкувати всі суди одній особі — Президенту України, — переконував із трибуни народний депутат Андрій Кожем’якін. — Тому, коли зараз відбуваються судові процеси над політиками–опозиціонерами, судді у своїх рішеннях керуються не законом, а вказівками з вулиці Банкової».

Після засідання погоджувальної ради тимошенківці зняли облогу. Голова Верховної Ради обіцяв, що проект про декриміналізацію розглядатиметься у п’ятницю. Володимир Литвин поінформував, що комітет працює над проектом й ухвалить своє рішення на засіданні в середу. Що ж до «пільговиків», то спікер обіцяв розглянути проект після того, як уряд порозуміється із мітингувальниками. «Коли Кабмін з громадськими організаціями, які активно не згодні з цим законопроектом, дійдуть консенсусу і зафіксують відповідне рішення підписами, ми розглянемо питання», — поінформував Литвин.

Але опозиціонерам рано радіти. Представники Партії регіонів заявили, що готові розглянути проект про декриміналізацію лише на певних умовах. «Якщо буде пропозиція щодо формулювання, яке відповідає конвенції ООН, ми подивимося на саме формулювання. Якщо це буде прийнятний формат, який не обмежує відповідальність людей у вищих ешелонах влади за зловживання коштами, я не виключаю, що ми це підтримаємо», — заявив голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов, додавши, що якщо проект передбачатиме лише виведення посадовців з–під відповідальності, «то таке формулювання ми підтримувати не будемо».