Диско на будівництві

01.11.2011
Диско на будівництві

Світлове шоу на церемонії відкриття. (Рейтер.)

Відтоді як в Україні та Польщі почалася реалізація проекту Євро–2012, львівський стадіон, точніше те, що його немає, зробив головну культурну родзинку України: місто Лева було слабкою ланкою в ланцюгу із восьми міст–господарів. Постійні зволікання з початком будівництва, проблеми з його фінансуванням, зміна підрядника на «Львів–арені» неодноразово спонукали чиновників УЄФА до заяв про можливе зменшення числа приймаючих міст в Україні. Однак державні гарантії та відчайдушний прогрес у будівництві, яке після зміни влади в Україні особисто контролював віце–прем’єр–міністр Борис Колесников, змусили Європейську футбольну асоціацію залишити без змін запланований на старті паритетний розподіл міст–господарів. І ось — відбулося: минулої суботи офіційно відкрили останню, восьму арену футбольного чемпіонату Європи–2012, на якій пройдуть три матчі групового етапу.

Не секрет, що в Україні більшість справ дороблюють в останній момент, однак такого поспішного «вмикання» новобуду, певно, ще не було. Сказати, що в день свого народження «Львів–арена» була «сирою», означало б зробити їй незаслужений комплімент. Так можна було охарактеризувати хіба вкритий цементним пилом та купами цегли київський НСК «Олімпійський» у день відкриття. А львівський стадіон, зведений на пустирі по вулиці Стрийській, прийняв перших відвідувачів просто в недобудованому стані. Впадали в око будівельні крани, неготовність вбиралень, під’їзних шляхів, площі навколо «Львів–арени». А головне — викликала серйозне занепокоєння за долю людей незавершеність конструкції покрівлі. А публіки на урізану в часі урочисту церемонію відкриття зібралося більше 30 тисяч.

На щастя, обійшлося без надзвичайних подій, якщо не вважати такими порушення громадського порядку на підступах до стадіону оголеними дівчатами із групи «Фемен», падіння співачки Руслани, яку одразу після її виступу збив із ніг один із волонтерів, та потужний свист і улюлюкання на адресу Президента Віктора Януковича, точніше його віртуального образу. Адже глава держави, освистаний на відкритті стадіону в Києві, не наважився повторити «вихід на люди» у значно більш опозиційному Львові. Аби відцензурувати телетрансляцію, ТРК «Україна» відмовилася від прямого ефіру й показала шоу в запису. Президент побував у місті напередодні, оглянув спорудження аеропорту, оцінив аврал на «Львів–арені» за день до відкриття і залишив галичанам відеозапис вітальної промови. Свист–ґвалт під час прокрутки цього ролика стояв неймовірний.

І взагалі свято вдалося. Півторагодинне яскраве шоу, думається, не залишило байдужими усіх відвідувачів стадіону. Водночас оцінити креативні старання продюсерської групи Олексія Батьківського багатомільйонній телеаудиторії українців було досить складно — думається, що не кожен зміг дочекатися пізнього початку телетрансляції на каналі «Україна» (о 23.35).

Незважаючи на схожість сценаріїв святкування відкриття НСК «Олімпійський» та «Львів–арени» (екскурс в історію, парад титулованих вітчизняних спортсменів, виступ зірок вітчизняної та світової естради), західноукраїнський перформанс видався яскравішим. Компактні розміри арени, які дозволили кожному гостеві відчути ефект присутності, самовідданість 2000 волонтерів, котрі заряджали своєю енергією глядачів, несамовита Руслана з її «дикими танцями» та американська поп–діва Анастейша, зі своїм пронизливим голосом змусили перших відвідувачів «Львів–арени» забути про будівельні негаразди.

«Відкриття євроарени у місті Лева — це особлива подія не тільки для місцевих мешканців, а й для всіх львів’ян, котрі живуть далеко від рідного міста, для «закордонних» українців, — сказала на церемонії відкриття місцева улюблениця Руслана. — Ми вкотре показали світові, що Україна здатна на великі вчинки».

«У Києві на відкритті стадіону пожежа була, а в нас — обійшлося, то й добре», — жартома констатували львів’яни.

Думається, що невибагливі українці, які не звикли жити за євростандартами, залишилися задоволені побаченим. Однак уже незабаром до Львова завітають перші серйозні міжнародні «контролери» — 15 листопада на новозбудованій арені відбудеться товариський матч національних збірних України та Австрії. І до того часу слід усунути усі недоробки.

 

ОСОБЛИВОСТІ

Однією з особливостей «Львів–арени» є променада — пішохідна зона між верхнім та нижнім ярусами, яка розділяє потоки глядачів і де розташовані «фаст–фуди».

У день відкриття швидко перекусити на львівському стадіоні можна було за готівку, тоді як на «Олімпійському» в Києві, нагадаємо, вже з першого дня запустили електронну систему розрахунків.